STALNO STE NADUTI? Ove četiri namernice su najčešći uzrok ovog problema
Izbegavajte ih
Evo šta treba da znate o hrani koja može da izazove ili pogorša vašu nadimanje.
Mlečni proizvodi
Možda ste netolerantni na laktozu ako osetite gasove nakon nekoliko kriški sira ili činije žitarica sa mlekom. Ljudima koji su netolerantni na laktozu nedostaju neophodni enzimi za razgradnju laktoze (šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima). Kada se to dogodi, može izazvati stvaranje gasova u gastrointestinalnom (GI) traktu, što može izazvati nadimanje.
Klonite se mlečnih proizvoda i odlučite se za alternative bez laktoze ili bez mleka.
Jabuka
Jabuke sadrže veliku količinu vlakana, kao i fruktozu i sorbitol — šećere koji se nalaze u voću koje mnogi ljudi ne mogu tolerisati, što može dovesti do gasova i neizbežnog osećaja nadutosti.
Gluten
Gluten – protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Ljudi mogu imati osetljivost na gluten. Ljudi sa osetljivošću na gluten mogu imati probleme sa varenjem, uključujući nadimanje.
Luk
Luk i beli luk su prepuni rastvorljivih vlakana zvanih fruktani. Želudac ne može dobro da svari hranu koja sadrži fruktane, što može dovesti do nekoliko problema sa varenjem.
Neki ljudi imaju netoleranciju na fruktan. Poput intolerancije na gluten, kada fruktani fermentiraju u crevima, privlače vodu u debelo crevo, što izaziva nadimanje i gasove.