GASTROENTEROLOG BULAT UPOZORAVA Vodite račune kako jedete trešnje, mogu napraviti opasne probleme crevima
Istanjeni mišići creva imaju doređena proširenja, odnosno džepove u koje vrlo lako može da upadne koštica, da se tu zaglavi i dovede do upale
Sezona je različitog voća, pogotovo trešanja koje većina nas toliko obožava da jede. Uživamo u njima, a mnogi od nas gutaju cele plodove zajedno sa košticama. Koliko je opasno jesti koštice iz voća? Na ovo pitanje u emisiji ''Kec na 11'' na K1 televiziji odgovor je dala doktorka, gastroenterolog Vladislava Bulat.
''Nećete da završite u bolnici ukoliko vas se omakne neka koštica, međutim za ljude koji već imaju probleme sa varenjem i debelim crevom, je rizično'', objasnila je ona.
''Kod osoba koji imaju slabe mišiće debelog creva, ovo može da dovede do problema. Istanjeni mišići creva imaju doređena proširenja, odnosno džepove u koje vrlo lako može da upadne koštica, da se tu zaglavi i dovede do upale'', objasnila je doktorka i dodala da svi ostali sa zdravim žeucm i crevima ne treba da paniče.
Postoje tri stvari na koje se ljudi obično žale:
- Čim nešto pojedem budem toliko umoran i spava mi se.
- Kada nešto pojedem počinjem da se nadimam.
- Šta god da pojedem želudac luči kiselinu
Za prvi problem doktorka Bulat je objasnila kako nakon unošenja hrane, cirkulacija se fokusira na varenje, zato ostali delovi organizma budu zapostavljeni. Međutim, veoma je važno šta unosite u organizam. Doručak je kao što svi znaju veoma važan i nemojte da ga preskačate.
''Potrebno je imati plan šta se i koliko unosi u organizam za svaki obrok'', savetovala je ona i dodala da treba voditi računa o fizičkoj aktivnosti. Složićete se da to nije uopšte lako, pogotovo danas, kada radite osam sati, neki i prekovremeno, imate decu i brzo živite, međutim pokušajte da u toku nedelje uskladite šetnju ili par komada vežbi.
''Što se tiče nadimanja vi sami treba da vodite računa o tome koje vam namirnice smetaju i izbegavajte ih. Nekome smeta krastavac, dok drugome ne'', navela je za primer doktorka.
U intervju doktorka se osvrnula na posebnu bakteriju koja se nalazi u našem organizmu. U pitanju je heliko bakterija.
''Mi ovu bakteriju unosimo od malena putem hrane, i to nije ništa strano'', rekla je doktorka Bulat i objasnila kada je ona zapravo štetna i kada dovodi do problema.
''Zdrav želudac ima svoju zaštitu, ali ukoliko je oštećen heliko bakterija može da napravi probleme, poput čira, pa čak i do kancera''.
Na problem prisustva kiseline u želucu, doktorka je savetovala da nikako ne uzimate lekove na svoju ruku jer na duže staze oni mogu da budu opasni i da izazovu čir. Takođe, stres i ubrzani način života su jedni do glavnih krivaca za nastanak i razvijanje bolesti.
Za kraj, gastroenterolog Bulat je savetovala da smanjite alkohol i noćni život, uvedite fizičku aktivnost, kao i da vodite računa koliko i šta jedete i zasigurno ćete poboljšati zdravlje.