DODAJTE JEDNU NAMIRNICU Kada voda za pirinač provri, videćete, razlika je neverovatna!
Pirinač se, za razliku od ostalih žitarica, jednostavnije priprema, a njegov skrob se lakše vari i rezultati su bolji. Ali baš kao i ostale žitarice on ima jednu ključnu manu, i nije baš dobar za vas. Podstiče gojenje i povećava rizik od dijabetesa tipa 2
Posebno je štetan beli pirinač. Šoljica ima 200 kalorija i to uglavnom „praznih“, odnosno čisti skrob bez mnogo drugih hranjivih stvari. Naučnici su dokazali kako jednim jednostavnim trikom možete da prepolovite kalorijsku vrednost i da mu dodate druga hranjiva svojstva.
„Kuvali smo pirinač kao i obično, jedino smo u provrelu vodu, pre nego što smo stavili pirinač dodali kokosovo ulje, oko 3 odsto težine u odnosu na pirinač. Nakon što je bio gotov, ostavili smo je u frižideru oko 12 sati“, objasnio je doktor Suder Džejms.
Šta se, zapravo, događa?
Kuvanjem skroba u pirinču postaje izrazito lako varljivo, pa ga organizam lako pretvara u šećer, pa ga glikogen skladišti kao masti. Prženje ili drugi načini pripreme pirinča, međutim ne menjaju skrob i ostaje teže varljiv.
„Dodavanjem lipida (u ovom slučaju kokosovog ulja, ali i druge masnoće služe svrsi) drastično smanjujete udeo lako varljivog skroba“, objašnjava dr. Pusparaja Tavaraja i dodaje kako ulje reaguje sa skrobom i menja njegovu strukturu.
„Hlađenje pomaže da se učvrsti skrob u njegovom ‘težem’ obliku, pa pirinač postaje manje kaloričan i nakon što ga ponovo zagrejete“, dodaje prof. Tavaraja, piše backapalanka.online.