ŠTITI OD BOLESTI SRCA I DIJABETESA Ovu namirnicu zovu "kavijar za siromašne, a idealna je zamena za meso
Ponekad nazvan beluga kavijar zbog sličnosti sa kavijarom, crno sočivo je u rangu crnog pirinča, crnog luka i crne kinoe koji bi trbali da budu obavezan sastojak u ishrani.
Nije samo njegova tamna boja ono zbog čega se crno sočivo izdvaja iz gomile namirnica – ukus mu je odličan i pun je zdravih, hranljivih materija. Ujedno, konzumacija crnog sočiva je odličan način za uključivanje proteina u vegansku i vegetarijansku ishranu i super je brz i lak za pripremu
Sočivo su male mahunarke sa slanim, zemljanog ukusa. To je osnovna hrana u azijskim i severnoafričkim kuhinjama, ali se jede i u mnogim drugim zemljama širom sveta. Bogato je biljnim proteinima, pruža dobar izvor zdrave energije. Idealna je zamena za meso.
Dostupno je u nizu različitih boja i veličina, može se naći u prodavnicama zdrave hrane. Osušeno sočivo je manje skrobno od sušenog pasulja, tako da mu nije potrebno namakanje, a potrebno mu je samo 15 do 30 minuta da se skuva, u zavisnosti od sorte. Takođe je odlično u upijanju drugih ukusa, a može se kuvati sa začinima ili aromatičnim povrćem za bogato i ukusno jelo.
Sočivo je takođe veoma hranljivo, dobar je izvor vitamina B, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra, kalijuma, fosfora i mangana. Posebno je bogato proteinima koji obezbeđuju energiju, što ga čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane, a takođe je bogato i vlaknima, koja podstiču redovno pražnjenje creva i rast zdravih crevnih bakterija, piše Zadovoljna.rs.
Osim što je prepuno vitamina i minerala, sočivo sadrži nekoliko korisnih biljnih jedinjenja zvanih fitokemikalije, koje mogu pomoći u zaštiti od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes. Pokazalo se da svakodnevna konzumacija sočiva povećava „dobar“ HDL holesterol i snižava „loš“ LDL holesterol.
Jedina mana sočiva je što ponekad može izgubiti oblik i postati kašasto kada se kuva. Crno sočivo ima nešto deblju koru od drugih sorti, što sprečava da se raspadne tokom kuvanja, tako da može dodati teksturu i ukus vašim omiljenim jelima.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)