Doktorka Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije, objasnila je koju ulogu ima naš želudac i šta sve doprinosi stvaranju gastritisa - upale sluzokože želuca. Ona je ispod jedne objave na svojoj društvenoj mreži opisala ova stanja i savetovala na koji način da vodimo zdravu ishranu.

Printscreen/Youtube
"Želudac ima ulogu da sve što unesemo pretvori u kašu koja će biti istisnuta kroz otvor od 1,5 cm u tanko crevo, a njegov zadatak je veoma težak ako hranu gutamo u komadima", započela je ona, a zatim se osvrnula na gastritis.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
"Gastritis je stanje zapaljenja želudačne sluznice koje može biti uzrokovano brojnim faktorima - od konzumiranja alkohola, kafe, upotrebe nesteroidnih inflamatorika ili lekova protiv bolova, do infekcije Helicobacter pylori. Način ishrane u velikoj meri utiče na kontrolu simptoma, uz neophodnu promenu životnih navika i samodisciplinu", dodala je i otkrila koji su njegovi simptomi.
"Gastritis može nastupiti naglo, sa intenzivnim simptomima, ali može imati i hroničan tok. Nekad može dovesti do želudačnog čira, koji ima sklonost za malignu alteraciju. Ipak, u najvećem broju slučajeva gastritis je relativno bezopasno stanje, koje se manifestuje nadimanjem i bolovima u gornjem delu stomaka, ispod grudne kosti, ali i slabošću, nesvesticom, vrtoglavicom, gubitkom apetita. Svi ovi simptomi uglavnom postaju izraženiji posle jela. Prolazno nadimanje u predelu želuca može biti posledica upotrebe žvakaćih guma, slamki i gaziranih sokova, pušenja, loših protetskih radova, gutanja velikih, nesažvakanih komada hrane, ali želudačni problemi mogu biti deo sistemskih, autoimunih bolesti, Kronove, celijačne bolesti i drugih, kada crna stolica može ukazivati na krvarenje iz želuca", objasnila je dr Stanišić detaljno.

Printscreen/Youtube
Kada je reč o hroničnom gastritisu, kako kaže, on takođe može da dovede do progresivne atrofije želudačne sluznice, što uzrokuje nedostatak želudačne kiseline. Uz to, preuzimanje vitamina B12, gvožđa, kalcijuma, cinka i magnezijuma prilično je sniženo. Hrana koja ima visok sadržaj masti odlaže pražnjenje želuca, a najvažnije je izbegavati hranu koja je procesirana, konzervirana kao i hranu koja ima visok sadržaj masti (pomfrit, čips, krofne, hamburgeri, sve što je pohovano u fritezi).
"Od mlečnih proizvoda možemo koristiti jogurt, mladi sir, kiselo mleko, pavlaku, ali izbegavati punomasni kačkavalj, posebno dimljeni, velike količine mleka i sladoled. Nemasno meso i plavu morsku ribu je preporučljivo koristiti, ali zato treba izbegavati dimljeno, masno meso, pohovano u fritezi, proizvode od mesa sa velikom količinom aditiva i soli", napisala je na kraju.
