NOĆ VEŠTICA ILI SVETI LUKA? Samo je jedan razlog širenja fenomena praznika mrtvih, on ne pripada nama

alo.rs/S.Ć. | Žena 31.10.2021 11:26

Dodvoravanje ili neznanje? Zašto nam je draži Halloween od Sv. Luke ili Sv. Petra Cetinjskog?

Foto: Alo/ilustracija

Noć veštica već godinama „bode oči“ vernicima, a dok klubovi i igraonice organizuju maskenbale u susret 31. oktobru, na mrežama je ratno stanje između onih koji se gnušaju tog „satanističkog“ praznika i onih koji samo vole dobro da se zezaju.

"Ne skrnavite praznik, danas 31. oktobra je Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski. Ne šijte kostime za decu, ne oblačite ih i ne maskirajte u ono što njima ne pripada, ne šaljite ih da zvone po tuđim kućama i stanovima, deca ne znaju šta predstavlja Noć veštica i ko ga proslavlja… svakako njima je to zanimljivo, i ne mogu da shvate. Vi kao roditelji morate ih naučiti, imamo mi dosta naših lepih, pravoslavnih praznika, za ponos. Mi imamo naš praznik Krsnu slavu, da li neki Amerikanac, Englez zna kako se dolazi na Slavu i kako domaćin otvara vrata, i koga će ugledati, svakako svog rođaka, prijatelja lepo obučenog i veselog", apeluje Đorđe Bojanić, istoričar.

Zašto bi nam sve tuđe bilo lepše i draže?

Кako reče sveti Nikolaj Velimirović, u današnjem duhovno ubogaljenom svetu vlada teška čamotinja i lenjost, pri čemu je lako ubediti gotovo svakoga da je poreklo ovakvih praznika beznačajno i da je Halloween obična, bezazlena zabava.

Bojanić navodi da i mi imamo Bele Poklade, narodni praznik Slovena, proslavljaju ih pravoslavni hrišćani.

"Ali, njegovi koreni su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Vaskrsa. Poklade su dan za praštanje i veselje, praznik kada se na trpezi nalazi „bela“ hrana, traži se oproštaj grehova, ali se i priprema za Veliki post. Tada se mrsi, a od narednog dana na post. Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri", objašnjava istoričar.

Da se vratimo na Noć veštica ili „Halloween“, koje se slavi u mnogim zemljama, posebno u Americi i Engleskoj, i to treba poštovati kao i sve tuđe običaje… ali tako trebamo poštovati i svoje, a i nema razloga koristiti tuđe običaje i praznike. U Noći veštica se odrasli i deca oblače kao bića iz podzemlja (duhovi, zombiji, veštice, goblini) i uživaju u spektakularnim vatrometima. Кuće se ukrašene bundevama ili strašilima. Dvorišta se ukrašavaju nadgrobnim spomenicima, gremlinima, lampionima, strašilima, vešticama, narandžastim i ljubičastim svetlima, te dekoracijama kao što su skeleti, paukovi, bundeve, mumije, vampiri i druga monstruozna stvorenja...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

 

Expand player
Pogledajte više