NA TREĆI DAN BOŽIĆA IZNESITE SLAMU IZ KUĆE Ako ovo uradite, sreća više neće napustiti vaš dom
Iako praznična čarolija polako napušta naše domove do naredne godine, na Stevanjdan postoje dirljivi običaji i rituali koji pomažu da sačuvate pozitivnu energiju u domu i porodici tokom čitave godine.
Srpski pravoslavni vernici 9. januara proslavljaju treći dan Božića, odnosno Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, zaštitnika loze Nemanjića.
Iako praznična čarolija polako napušta naše domove do naredne godine, na Stevanjdan /treći dan Božića) postoje dirljivi običaji i rituali koji pomažu da sačuvate pozitivnu energiju u domu i porodici tokom čitave godine.
Veruje se da je na ovaj dan važno nastaviti negovanje Božićnog duha, pa se praznik Svetog Stefana smtra za dan mirenja i praštanja. Prema narodnom verovanju danas je važno započeti sa čišćenjem toksičnih odnosa, oslobađanje potisnutih osećanja i povratak vere u ljude i ljubav.
Zato se na ovaj praznik posećuju prijatelji ili članovi porodice sa kojima smo imali neki sukob. Važno je da oprostite jedno drugom, zaboravite na stare greške i započnete godinu u miru i međusobnoj ljubavi.
Jedan zanimljiv ritual na ovaj praznik praktikuje se kako Božićna energija ne bi tokom cele godine napustila dom. Običaji nalažu da se na Badnje veče u dom unosi slama kao simbol mesta na kojem se Isus Hrist rodio. Ta slama treba da stoji u domu sve do trećeg dana Božića (Stevanjdan) i onda je na ovaj praznik iznosite u tišini.
Tišina je u ovom ritualu važna kako se, prema verovaju, ne bi poremetila ravnoteža Božićnog duha u domu. Prema starom verovanju ova slama se stavlja na mesto u domu ili dvorištu na kojem želite da napredujete. Dok su je nekada stavljali u bašte, sada možete od te slame napraviti lep aranžman koji ćete držati na radnom stolu ili je možete stavite u cveće kako bi iznova napredovalo.
Mnogi pravoslavni vernici u Srbiji proslavljaju Svetog Stefana kao krsnuslavu, a to je prva slava u godini. Tada se na trpezu iznosi slavska sveća, žito i slavski kolač, a pošto se slavi na treći dan Božića važno je na trpezui imati suvovoće, orahe, med, jabuke i pomorandže.
Neka vam ovaj praznik donese mir i radost!