7 sjajnih recepata za sosove bez kečapa i majoneza!
Kečap se odavno već našao na spisku štetnih proizvoda, a majonez je loš za liniju, i pride se brzo kvari.
PROČITAJTE I:
Zato smo za vas pripremili 7 sjajnih recepata za sosove bez kečapa i majoneza, a najvažnije je da svi sardže prirodne sastojke! Ovi sosovi će dodati savršeno nov ukus u paletu vašeg čula ukusa!
7 sosova boljih od majoneza i kečapa:
Španski salsa sos
SASTOJCI
- 15 čeri paradajza
- 1 čen belog luka
- 20 g mladog luka
- 20 g mirođije
- 1 kašičica balzamika
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašika maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
PRIPREMA
Oprati paradajz, mladi luk i mirođiju.U blender ubaciti paradajz, beli luk, mladi luk, mirođiju i usitniti sve sastojke da se dobije pasta.U tu smesu dodati balzamiko, paradajz pastu i maslinovo ulje. Posoliti i pobiberiti sos i presuti ga u posudu za sos.
Salsa je tradicionalni sos španske kuhinje. Liči na špansku čorbu, gaspaćo, u koju se još dodaju voda i krastavci.
Preliv za salatu
SASTOJCI
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike balzamika
- 1 čen belog luka
- so i biber po ukusu
PRIPREMA
Usitniti čen belog luka. U malu činiju nasuti maslinovo ulje i balzamiko, pa dodati beli luk. Sve promešati. Dodati u sos soli i bibera po ukusu. Zatvoriti sos poklopcem i dobro promućkati.
Ovaj sos će biti divan dodatak za vašu omiljenu salatu.
Sos od mirođije
SASTOJCI
- 20 g mirođije
- 6 čenova belog luka
- 1 limun
- ½ kašičice limunove kore
- 100 ml maslinovog ulja
- soli po ukusu
PRIPREMA
Sitno naseckati mirođiju. Narendati koru limuna i iscediti sok iz limuna. Sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije žitka masa. Gotov sos presuti u teglu.
Može se dobiti prijatan ukus ako se sos doda na meso, ribu ili salatu sa svežim krastavcem.
PREPORUČUJEMO:
Tzatziki sos
SASTOJCI
- 2 čena belog luka
- 1 krastavac
- 125 ml gustog jogurta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 20 g peršuna
PRIPREMA
Usitniti beli luk. Krastavac oljuštiti i izrendati, a potom ocediti. Sitno naseckati zelen. Pažljivo izmešati sve sastojke u maloj činiji.
U Grčkoj nijedna trpeza ne prolazi bez tzatziki sosa. Kada probate ovaj sos, zasigurno ćete se zaljubiti u njega!
Kiselo-slatki sos
SASTOJCI
- 4 kašike vode
- 1 kašičica kukuruznog brašna
- 2 kašike šećera
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašika soja sosa
- 3 kašike soka od pomorandže
PRIPREMA
U maloj posudi ratvoriti kukuruzno brašno u ključaloj vodi. U šerpi pomešati šećer, sirće, paradajz pastu, soja sos i sok od pomorandže. Dodati u šerpu smesu od kukuruznog brašna i staviti na šporet. Kada proključa, skinuti sos sa šporeta. Sos se služi vruć.
Ovaj sos će da oživi slab ukus kuvanog mesa, a može da bude i odličan dodatak pečenom mesu.
Pesto sos
SASTOJCI
- 60 g bosiljka
- 2 čena belog luka
- 50 g parmezana
- 3 kašike pinjola
- 100 ml maslinovog ulja
- Soli po ukusu
PRIPREMA
Oprati i prosušiti bosiljak. Krupno narezati očišćen beli luk. Na mali tanjir narendati parmezan. U blender staviti sve sastojke: beli luk, bosiljak (cele stabljike), parmezan, pinjole, trećinu maslinovog ulja i prstohvat soli.
Umutiti pesto, postepeno dodavajući ostatak maslinovog ulja da bi se dobila potrebna konzistencija. Obratiti pažnju: gotov pesto mora da bude homogen.
U Italiji se pesto sos jede sa špagetama, punjenim knedlama, uz fetučini. Često se stavlja na svinjske šnicle, piletinu ili na ribu pre pečenja, a dodaje se i u razne salate sa morskim plodovima.
Sos od sira
SASTOJCI
- 200 g topljenog sira
- 10 ml zejtina
- 200 ml neutralne pavlake
- 3 kašike pinjola
- 50 g tvrdog sira
- začini po želji
PRIPREMA
Izrendati tvrdi sir. U maloj šerpi izmešati topljeni sir, zejtin i neutralnu pavlaku. Prokuvati ovu smesu na blagoj vatri do ključanja. Smanjiti vatru i dodati u sos tvrdi sir i začine po želji. Prokuvati još tri minuta i isključiti.
Nežni preliv sa sirom je jedan od omiljenih dodataka raznim jelima. On obogaćuje jelo novim, pikantnim notama.
SAVET
Izaberite sos u zavisnosti od toga šta ćete jesti. Na primer, uz jela slabog ukusa odlično ide sos intenzivnog ukusa, za kuvano meso najbolje je opredeliti se za kiselo-slatki, a za jela sa nežnim, nemasnim mesom pripremite bogat sos sa jakom aromom.
BONUS VIDEO:
Modni saveti Suzane Perić