Božićna česnica - sreća se uvećava kad se deli!

Alo.rs/S.Ć. | Ženske priče 2021-01-05 13:37:03 2021-01-05 13:37:03

Neizostavni deo božićnog ručka u srpskoj tradiciji svakako je česnica.

printscreen

Česnica se mesi rano ujutru, kada prvo zvono zazvoni u crkvi. 

Sastojci 
brašno 1 kg
mleko 1/2 l
svež kvasac 1 kocka
jaja 2
so malo
Kako pripremiti
U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili za dekoraciju možete napraviti tvrđe testo od brašna i vode, ukrase narežete, pravite po želji i nalepite na božićni kolač.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više