Čokoladni sufle, preukusna poslastica od samo 4 sastojka gotova za svega 10 minuta!
Ovaj kolač je prema legendi nastao kao greška šefa Žan-Žorža Vongerihtera, koji je čokoladni biskvit iz rerne izvadio prerano, a rezultat je bio neodoljiv...
Lava kolači (sufle) savršena su čokoladna poslastica - spolja sočan biskvit, a unutra topla čokolada, zbog koje je poslastica i dobila ime. Najčešće se priprema od četiri sastojka: čokolade, putera, jaja i šećera. Smesi se dodaju i likeri, narandža i limun, pa čak i čili, a kolačiće možete poslužiti sa sladoledom, zamrznutim voćem ili umućnom slatkom pavlakom.
PROČITAJTE I:
Najvažnije je da se peku toliko dugo da spolja budu pečeni, a unutra tečni - otprilike desetak minuta. Peku se u vatrostalnim posudama iz kojih se, kada su gotovi, naopako izvade pa zarežu kako bi čokolada iscurela. Ako nemate vatrostalne posude, poslužiće i kalupi za mafine.
Sastojci:
- 2 kašičice putera
- 240g čokolade čokolade za kuvanje,
- 5 jaja,
- 200g šećera,
- 1/2 kašičice soli,
- 4 kašičice brašna
PREPORUČUJEMO:
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 220°C.
Usitnite čokoladu pa je sa puterom otopite mešajući.
Ulupajte jaja pa ih dodajte u čokoladu sa šećerom i solju.
Dodajte brašno, pa smesu ulijte u vatrostalne posudice za pečenje koje ste namastili. Pecite oko 14 minuta.
Kolačiće možete ukrasiti topljenom čokoladom, šlagom, sladoledom ili bobičastim voćem.
Prijatno!
Štrudla s makom na vojvođanski način, mirisom i ukusom vraća u dane detinjstva!
AUTOR: Opanak/M.M. DATUM I VREME: 06.09.2019. 08:15 - 06.09.2019. 08:41 Štrudla je simbol pravog domaćinskog stola i umetnost je svake domaćice.
BONUS VIDEO:
Modni saveti Suzane Perić