Juneći ribić u sosu - zdravo jelo, koje osvaja!
Specijalitet sa šampinjonima i belim lukom
Sastojci:
550 g junećeg ribića
400 g šampinjona
250 g špageta ili taljatela
600 ml junećeg bujona
2 veće šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašičica senfa
1 kašičica sveže mirođije
1 kašičica svežeg peršunovog lišća
1 kašičica mlevenog bibera
3 sveža paradajza
po ukusu soli
po potrebi ulja
po potrebi brašna
Priprema
Juneći ribić oprati i staviti u 2 l hladne, posoljene vode da se kuva. Kada provri, skinuti penu i dodati oprano i očišćeno povrće koje uobičajeno koristite za kuvanje supe.
Ribić kuvati na srednjoj temperaturi, u polupoklopljenoj šerpi 1 sat i 30 minuta, nakon čega ga izvaditi. Prohlađen ribić uvaljati u brašno i propržiti na srednjoj temperaturi sa svih strana.
Šargarepu i luk očistiti, pa luk iseći na kockice, a šargarepu na kolutove. Na zagrejanom ulju propržiti crni luk, dodati šargarepu, pa i nju propržiti. Zatim povrće naliti sa 300 ml junećeg bujona i dodati ribić. Posoliti, pobiberiti, dodati senf, isečen čen belog luka, promešati i ostaviti da se kuva uz povremeno dolivanje ostatka bujona, sve dok ribić ne bude potpuno mekan. Mirođiju i peršunovo lišće oprati, iseckati, dodati u sos sa ribićem i promešati.
Špagete skuvati po uputstvu proizvođača, a šampinjone oprati, očistiti, iseći na listiće, posoliti i propržiti na malo ulja. Kada su šampinjoni skoro prženi, dodati preostali češanj isečenog belog luka, promešati i pržiti minut, dva, samo da beli luk zamiriše.