Kroasan Kiflica
Shutterstock
Kroasan Kiflica

Shutterstock

Kroasan Kiflica, Foto: Shutterstock

Sastojci:

- 250g brašna

- 160g putera

- 125ml mleka

- 50g šećera

- 1 jaje

- 1/2 kafene kašičice soli

- 1/2 kocke kvasca

Priprema:

Rastopite šećer i kvasac dok ne dobijete glatku tečnu smesu, dodajte mleko i ostavite sa strane.

Pomešajte brašno i so, pa pomoću viljuške izmrvite puter u brašno i potom nastavite da mesite rukom. Dodajte nadošli kvasac i zamesite blago lepljivo testo. Uvijte testo u foliju i ostavite ga u frižideru na 45 minuta. Razvucite testo u oblik pravougaonika, preklopite ga, okrenite i ponovo razvucite. Ponovo ga umotajte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru naredna dva sata.

Razvucite testo u pravougaonik. Nožem secite trouglove i pravite kroasane. Ređajte ih u pleh postavljen papirom za pečenje i ostavite ih da "odmore" 45 minuta na sobnoj temperaturi - za to vreme će se udvostručiti.

Ugrejte rernu na 230°C, umutite žumance sa malo vode i namažite kroasane, pa ih pecite 10 minuta. Onda smanjite temperaturu na 190°C i pecite još pet minuta, da dobiju zlatnosmeđu boju.