KISELI KUPUS, KUPUS
Shutterstock, ilustracija
Kupus

Shutterstock, ilustracija

Kupus, Foto: Shutterstock, ilustracija

Vreme spremanja zimnice uveliko je počelo, a nakon ajvara domaćice se bacaju na kiseljenje kupusa.

Ipak, mnogima se i nakon višegodišnjeg iskustva dogodi da im ukiseljen kupus brzo propadne.

Zato vam donosimo nekoliko trikova koji će to sigurno sprečiti, kao i osnovna pravila zbog kojih će najlepša turšija uspeti i početnicima!

PROČITAJTE I:

 

Najprostiji recept

Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.

KISELI KUPUS, KUPUS

Profimedia

 Foto: Profimedia

Bez pretakanja rasola

Da ne biste morali da pretačete rasol, predlažemo sledeći trik - preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Tako će se so polako otapati i padati do dna bureta.

Temperatura je važna

Dok se ne ukiseli (oko mesec dana), kupus mora da stoji na sobnoj temperaturi. Ne sme da bude mnogo hladno. Na hladnije mesto kupus treba premestiti kasnije, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 5 stepeni (podrum, garaža...).

PREPORUČUJEMO:

 

Kontrolišite količinu vode

Tokom mesec dana kiseljenja povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito prvih dana. Kupus ne sme da bude van vode, pa je dolivajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.

Napravite pravu domaću turšiju po receptu naših baka!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 17.10.2019. 10:18 Svi je volimo! Foto: Shutterstock Ako tokom zime budete uz svaki ručak jeli povrće iz turšije, vi ćete: Podstaći obnavljanje crevne mikroflore; ubrzaćete metabolizam; poboljšati imunitet; sprečiti pojavu karcinoma; regulisaćete krvni pritisak; sniziti nivo holesterola; poboljšati raspoloženje itd.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta

 

Komentari (1)

Kiki

26.10.2019 13:57

Najbolje drzati bure u spavacoj sobi,ukiseli se za tri dana