Najbolji recept za sarmu – omiljeno jelo svih generacija

Stvarukusa/S.Ć. | Ženske priče 2020-10-13 17:09:22 2020-10-13 17:09:22

Kada jednom isprobate ovaj legendarni recept, nikada više nećete praviti na drugačiji način

shutterstock.com

Sastojci:

100 g pirinča
1 glavica luka
2 čena belog luka
1-2 kašike sitno seckane slanine
1 glavica kiselog kupusa
oko 1,5 kg mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
1 jaje
malo soli i bibera
1 kašika suvog začina
malo ljute mlevene paprike
1 lovorov list
suva rebarca ili kobasice
1 kašika slatke mlevene paprike
2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

malo ulja
1 veća glavica luka
1 čen belog luka
1 kašičica crvene slatke paprike

Priprema:

Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije. Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma.

Expand player
Pogledajte više