Osam najboljih marinada za meso, plus četiri premaza pred pečenje


Shutterstock
Cilj svake marinade je da omekša meso kombinacijom masnoće i kiseline. Meso u marinadu morate da stavite najmanje 3 sata pre roštiljanja. Meso može i duže da se drži u marinadi, ali u tom slučaju smanjite količinu soli, jer so izvlači vlagu iz mesa što ga čini drvenastim.
Najbolje je da koristite prah belog i crnog luka, jer ako ostavite komade luka oni će prvi da zagore i meso će biti gorko.
1. Osnovna marinada
Sastojci: 100 ml suncokretovog ulja, 100 ml jabukovog sirćeta, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber, 3-4 čena belog luka
Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.
U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsti različitih marinada.
2. BBQ marinada
Već poznata marinada za meso, posebno svinjetinu.
Potrebno vam je: 1 šoljica kečapa, 2 kašičice šećera, ½ šoljice vode, ¼ šoljice sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprika
Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.
3. Bela marinada
Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom.
Potrebno vam je: 4 kašika majoneza, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika rena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica kajenskog bibera
Sve sastojke stavite u posudu i promešajte žicom za mućenje. Prelijte preko pečenog mesa.
4. Marinada od tamnog piva
Sastojci: 200 ml kečapa, 100 ml jabukovog sirćeta, 330 ml tamnog piva, 100 g smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevenog bibera, 1 kašika belog luka u prahu ½ žličice mlevenog čilija
5. Slatko ljuta marinada
Potrebno vam je: 100 g smeđeg šećera, 1 kašika soli, 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika belog luka u prahu, 1 kašika kajenskog bibera, 1 kašika mlevenog pimenta, 200 ml ulja
Sve sastojke pomešajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.
6. Pikantna marinada
Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.
Potrebno vam je: 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, ½ kašike soli, ½ kašike bibera, ½ kašike belog luka u prahu, 1 kašika crvene paprike, ½ kašike kajenskog bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa
Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.
7. Marinada s jogurtom
Premaz za junetinu:
Sastojci: 100 ml goveđeg bujona ili vode, 100 ml piva, 1 kašika senfa, ½ kašičice soli, biber, paprika, čili prah ili kajenski biber, 2-3 čena belog usitnjenog belog luka, korijander prah ili list, vorčester ili tabasko sos
Sve sastojke pomešajte, kratko prokuvajte i proverite gustinu.
Teksaški – Cajun premaz:
Sastojci: 200 ml pasiranog paradajza, 1 kašika smeđeg šećera, 200 ml vinskog sirćeta, vorčester sos, 1 kašika suncokretovog ulja, ½ kašičice soli, biber, začini, 100 ml svetlog piva
Paradajz kratko propržite na ugrejanom ulju, dodajte šećer, sirće i ostale začine (kim, korijander, kajenski biber ili mlevenu papriku), na kraju i pivo, pa kratko prokuvajte da se umak srednje zgusne. Kombinujte uz svinjetinu, a najbolje se slaže sa svinjskim rebarcima. Meso premazujte poslednjih 15 minuta, do najviše pola sata kod većih komada mesa, da vam šećer koji premaz sadrži, ne zagori.
Osim za premazivanje, ohlađen možete koristiti i kao umak, pa već pečeno meso prelivati ili ga umakati.
Slatko-ljuti premaz:
Sastojci: 100 ml balzamiko sirćeta, 3-4 kašike meda, čili sos, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber
Stavite med i balzamiko u posudu i vrlo kratko prokuvajte da se med otopi. Začinite prema ukusu.