Pečena piletina na ringli daleko ukusnija od one iz rerne! Hrskavija nego ikad! (RECEPT)
Dobro pečeno pile treba da ima hrskavu, reš pečenu koricu, a da meso ostane sočno i meko, piše Lepa & Srećna.
PROČITAJTE I:
Majstori u kuhinji moraju da pripaze kad peku pile u rerni, a naročito ako ga peku na ražnju jer će vreo vazduh, pogotovo ako uključite ventilator, brzo isušiti piletinu.
Na ringli, to je skoro nemoguć poduhvat. Ipak, čuveni kuvar i kritičar restorana Kreg Klejborn osmislio je trik pomoću koga je pile lakše ispeći nego ikad do sad.
Sastojci:
- 1 pile
- ulje za prženje
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- bujon od piletine
- začini
PREPORUČUJEMO:
Pile rasecite na leđnom delu tako da izvadite kičmu celom dužinom.
Najbolje je da to uradite makazama za meso, ali možete i nožem - pogledajte postupak u galeriji slika.
Pile posolite i pobiberite.
U tiganj sipajte malo ulja pa na tišoj vatri otopite puter. Raširite celo pile i spustite ga u vreli tiganj pažljivo - prvo okrenite tako da strana gde je koža bude nadole. Sada pritisnite pile nešto manjim tanjirom nego što je tiganj - sa strane ostaje dovoljno mesta da para slobodno izlazi, a tanjir otežajte bilo čim što vam je pri ruci. To može biti konzerva sa paradajzom, pa čak i teg kako je prikazano na video snimku ispod teksta.
Na srednjoj temperaturi, pecite pile - ovo je tehnika slična pečenju ispod sača - oko 25 minuta, pa ga pažljivo okrenite na drugu stranu i pecite još petnaestak minuta.
Izvadite pile na tanjir i ostavite na toplom.
Odlijte deo masnoće od pečenja pa dodajte brašno i zagrejte ga tek koliko da zapeni. Nalivajte polako toplim pilećim bujonom i mešajte varjačom dok se ne ukuva sos lepe gustina.
Vratite piletinu u sos pa dinstajte još petnaestak minuta.
BONUS VIDEO:
Beograđani su nam otkrili kakav tip žene žele, ne zanima ih domaćica!