Pileći paprikaš sa krompirom, proveren recept za hladne zimske dane!
![paprikaš](/data/images/2020-12-09/319005_paprikas-1000x0_f.jpg?v=1610574405)
![paprikaš](/data/images/2020-12-09/319005_paprikas-1000x0_orig.jpg)
šerpica/printscreen
Domaći pileći paprikaš je idealano jelo sa subotu, dan kada doaćice spremaju kuću i nemaju puno vremena za pripremu ručka. Ukusno i kalorično jelo zadovoljiće sve članove porodice.
Potrebno je:
1 pile ili mlađa kokoška
1,5 kg krompira
1 dl ulja ili kašika masti
1 šargarepa
1 paradajz
1 malo paradajz pirea ili nekog domaćeg soka
2 glavice crnog luka i par češnjeva belog
1 paprika
aleva paprika, tucana ljuta
peršunov list
mleveni biber, lovorov list
so, brašno
![pileći paprikaš](/data/images/2020-10-26/307736_00261-pileci-paprikas-sa-krompirom-1000x0_orig.jpg)
youtube.com/printscreen
Priprema:
Očišćeno pile iseći na komade i oprati, ili uzeti parčiće piletine u mesari po ukusu.
Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarenu, isečenu papriku, paradajz, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode.
Kada je meso upola kuvano dodati paradajza iz tube, malo aleve naprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti pola ili 1. litar litar vode (može i više u zavisnosti od veličine pileta i količine krompira) i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo.
Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, napraviti klasičnu zapršku sa brašnom i belim lukom i zapržiti i vartiti još 5-10 minuta da proključa.
I na kraju umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.
Uz salatu od kiselog kupusa, prijatno!