Posle ovog recepta kupovni slatkiš vam neće imati smisla, a priprema je lakša nego što mislite!
Sastojci:
Kora
Žumanaca - 6
Šećera - 10 kašika
Mleka - 200 ml
Ulja - 100 ml
Čokoloade u prahu ili kakao - 3 kašike
Vanilin šećer - 1 kesica
Brašna - 6 kašika
Prašak pecivo - 1/2 kesice
Fil:
Belanca - 6
Šećera - 20 kašika
Vode hladne - 4 kašike
Vanilin šećer - 1 kesica
Glazura:
150 g menaž - čokolade
Vode - 5 kašika
Ulja - 5 kašika
Priprema
Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i mikserom sve lepo sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i umešajte ga. Brašno i kakao dodajte u smesu sa jajima, pa umešajte varjačom (ne mikserom nikako), prenosi ŽenaBlic.
Smesu za biskvit izlijte na pek papir, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200o C 20 minuta. Dok se biskvit peče mikserom umutite belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Znaćete da su belanca gotova kada prevrnete vanglu, a smesa stoji.
Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer, pa mutite jos malo. U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode, pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri, pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodajte u belnaca sve vreme muteći.
Smesu rasporedite po kori i vratite na još 10 minutau rernu koju ste smanjile na 120o C. Glazuru napravite od čokolade, ulja i vode. Prelijte mančmelou i odmah ga isecite na kocke i ostavite da se ohladi i stegne.