ruske kape, šubarice, kolač
shutterstock
ruske kape, šubarice, kolač

shutterstock

Foto: shutterstock

Ruske kape mogu biti i posne, a evo kako se prave:

Potrebni sastojci:

Za biskvit:

- 200 ml kisele vode;

- 200 gr brašna;

- 1 prašak za pecivo;

- 50 ml ulja;

- 100 gr šećera;

- 2 kašike kakaa.

Kakao

Profimedia

Foto: Profimedia

Za fil:

- 4 kašike prah sojinog mleka;

- 500 ml vruće vode;

- 100 gr šećera;

- 1 vanilin šećer;

- 3 kašike gustina;

- 3 kašike brašna;

- 250 gr posnog margarina;

- 3 kašike prah šećera;

- 100 gr kokos brašna.

Kokos

Profimedia

Foto: Profimedia

Za glazuru:

- 100 gr posne crne čokolade;

- 2 kašike ulja ili kockica margarina.

Čokolada, Slatkiš, Crna čokolada

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Način pripreme:

U činiju sipajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer, ulje, kakao i kiselu vodu. Sve dobro izjednačite.

Pleh dimenzija 40 x 30 obložite pek papirom pa sipajte testo. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada bude pečeno, istresite na drugi pek papir a onaj sa kojim se kolač pekao skinite.

Kada se dobro ohladi kalupom vadite krugove. U vruću vodu dodajte šećer i ubacite 4 kašike mleka u prahu pa stavite na šporet.

Izmešajte brašno i gustin sa vodom, a kada provri dodajte u mleko i dobro izjednačite žicom. Ostavite da se sasvim ohladi uz često mešanje.

U plastični sud ubaciti omekšan margarin i 3 kašike prah šećera pa umutite dok ne postane penasto. Kad se fil ohladi, postepeno dodajte margarin i sve dobro mutite da bude glatko.

Na jedan krug nanesite malo fila pa poklopite drugim krugom, potom fil namažite oko kolača i uvaljajte u kokos.

Rastopite čokoladu i na svaku kapicu stavite po jednu kašičicu. Kada se i to ohladi, kolač je spreman za vaše uživanje!

Ruske kape

shutterstock

Foto: shutterstock