PRŽENE LIGNJE u preukusnoj marinadi!
Savršena ideja za lagan popodnevni ručak
Sastojci:
Glavni sastojci:
- 400 g zamrznutih očišćenih lignji
- malo soli
- malo maslinovog ulja za prženje lignji
Sastojci za marinadu:
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica mešavine mediteranskog začinskog bilja
- 1 kašika maslinovog ulja
Sastojci za paniranje:
- 1 kašika prezli
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica kukuruznog griza
- 1 kašika kukuruznog brašna
Priprema:
1. Lignje oprati pod tekućom vodom.
2. Perajice na užem kraju lignji oštrim nožem odseći (treba oprezno odrezati peraje da se ne ošteti trup).
3 .Lignje iseći na kolutove cca od 1,5 cm debljine.
4. Pripremite marinadu:
5. Beli luk oljuštiti iseći i izgnječiti ili sitno iseckati.
6.U činijicu staviti izgnječen beli luk, mešavinu mediteranskog začinskog bilja i maslinovo ulje.
7.Dobro izmešati i staviti na stranu dok se lignje isprže.
8.U jednoj posudi izmešati sastojke za paniranje – brašno, prezle, kukuruzni griz i kukuruzno brašno.
9.Kolutove lignji i krakove posoliti.
10.Svaki kolut lignje i njene krakove provući kroz pripremljenu mešavinu za paniranje.
11.Tako pripremljene kolutove i krakove odlagati na tacnu za posluživanje posutu prezlima.
12.U tiganju zagrejati ulje, staviti deo pripremljenih lignji (samo toliko da su jedna kraj druge raspoređene u tiganju) i kratko propržiti.
13.Prvo pržiti kolutove, a onda krakove.
14.Pržene lignje i krakove odlagati na papirni kuhinjski ubrus da upije višak masnoće.
15.Prilikom serviranja lignje preliti sa pripremljenom marinadom.
Pročitajte još: