Ramen - Egzotično jelo za ljubitelje japanske kuhinje! (RECEPT)
Sastojci:
(supa)
1 pileća kocka (40 gr)
50 gr đumbira (koren)
beli luk u prahu ili granulama (po želji)
čili u prahu
1 supena kašika soja sosa
(rezanci)
2 pakovanje ramen rezanaca ili instant rezanaca,
so
(dodaci)
1 kuvano jaje
3-4 kom mladi luk ili praziluk
50 gr kukuruz šećerac
250 gr junetine
Priprema:
Skuvati jaje da bude rovito ili poširati.. Đumbir iseckati na sitne komadiće i staviti u šerpu sa pola litre vode. Dodati pileću kocku za supu i beli luk.
Pustiti da proključa i onda kuvati jos 5-7 minuta. Nakon toga dodati jednu supenu kašiku soja sosa (ili više po ukusu). Dodati čili, pa kuvati jos 2 minute.
Pripremiti povrće koje želite staviti u ramen. Jedan od tradicionalnih sastojaka je mladi luk ili praziluk koji pripremate tako što ga sitno naseckanog malo propržimo na ulju.
Ukoliko želite možete ga koristii i svežeg. Junetinu narezati na kockice i ispeći. Sastojci za ramen su raznovrsni tako da možete staviti i bilo šta drugo što vam je po ukusu i imate pri ruci.
Rezance zalijte s ključalom vodom i ostavite da odstoje 3 do 4 minute.
Dok su u vodi, dodajte malo soli.
Poslužuje se tako da u činije prvo naspemo supu a zatim dodamo oceđene rezance. Supa bi otprilike trebala prekrivati rezance mada ne u potpunosti ih potopiti.
Na rezance se ređaju polovina jajeta, meso, mladi luk i ostali dodaci koje ste pripremili. Tradicionalno se jedu japanskim štapićima uz pomoć male kašike.