Recept za domaći sok od ribizle! Prava VITAMINSKA BOMBA!
![Sok od ribizle](/data/images/2019-06-17/192674_shutterstock-1151316191-1000x0_f.jpg?v=1560767319)
![Ribizle](/data/images/2019-06-17/192673_shutterstock-1114917917-1000x0_orig.jpg)
Shutterstock
Nešto neočekivano, ali sasvim prilagođeno toplom vremenu!
PROČITAJTE JOŠ:
![Jagode, sok, sok od jagoda, liker, liker od jagoda](/data/images/2019-06-08/191157_shutterstock-209897305-1000x0_orig.jpg)
Shutterstock, ilustracija
Za pripremu vitaminskog soka od ribizle potrebno je:
- 1 kilogram ribizli
- 1 kilogram šećera
- 1 limun ili pola limuntusa
![Ribizle](/data/images/2015-08-22/8138_ribizle-1000x0_orig.jpg)
Profimedia.rs
Priprema:
Ribizle dobro oprati ostraniti peteljke, pa ih dobro rukama izgnječiti. Iscediti limun, pa dodati u ribizle. Pokriti i ostaviti par sati, a zatim dobro ih procediti. Izmeriti čist sok, pa na litar čistog soka dodati malo vode, oko 300 mililitara. Spojiti sa sokom, pa dodati šećer. Na litar soka ide 1 kilogram šećera.
Staviti na šporet da provri, pa skupiti penu. Ostaviti minut dva da vri, pa vrelo sipati u flaše i zatvoriti metalnim poklopcima. U koliko želite duže da stoji, pasterizujte ga. Uključite rernu na 90 stepeni stepeni, stavite flaše i neka stoje 90 minuta u rerni. Flaše stavite u hladnu rernu. Ostavite ih u rerni neka stoje do ujutru, a zatim spakujte u police.
![Sok od ribizle](/data/images/2019-06-17/192674_shutterstock-1151316191-1000x0_orig.jpg)
Shutterstock
Ako pravite manju količinu, dovoljno je sipati u vruće flaše, dobro zatvoriti i ohlađen sok staviti u frižider.
PROČITAJTE JOŠ:
![Džem, jagoda](/data/images/2019-05-24/187981_shutterstock-178451897-1000x0_orig.jpg)
Shutterstock