Čokoladna pita, slatkiš, desert
Shutterstock, ilustracija
Čokoladna pita, slatkiš, desert

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Francuska svilena pita ne sprema se dugo, te je idealna za sve one koji vole da pojedu nešto slatk oali ne i da mnogo vremena utroše u pripremu slatkiša. Takođe, malo ko je odoleo čokoladnim zalogajima sa čokoladnim mrvicama!

Sastojci:

Za koru:

230 gr oreo keksa

3 kašike istopljenog neslanog maslaca

PROČITAJTE JOŠ:

 

Za fil:

 260 gr šećera

4 velika jajeta

230 gr čokolade za kuvanje (otopljene)

dve kašičice ekstrakta vanile

140 gr maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi

2 kašike slatke pavlake

4 kašičice šećera u prahu

Za preliv:

1 šoljica slatke pavlake

2 kašike šećera u prahu

1 kafena kašičica ekstrakta vanile

čokoladne mrvice ili kakao prah za ukras

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Pouljite pleh. Stavite oreo keks u blender i meljite dok ne dobijete prah. Dodajte rastopljeni maslac i promešajte. Smesu utisnite u pleh. Pecite deset minuta. Ostavite da se potpuno ohlade.

U šerpici umutite jaja i šećer. Kuvajte stalno mešajući. Potom dodajte čokoladu i vanilu i mešajte dok smesa ne postane glatka. Ostavite da se ohladi. U drugu posudu mikserom mešajte puter dok ne bude penast. Postepeno dodajte ohlađenu čokoladnu smesu i izmiksujte najvećom brzinom pet minuta.

Izlijte smesu na testo i ravnomerno rasporedite. Ostavite u frižideru šest sati. Preliv napravite uz pomoć električnog miksera. Slatku pavlaku, šećer i vanilu mešajte dok ne dobijete čvrstu smesu. Stavite preko i ukrasite čokoladnim mrvicama ili kako prahom.

Čokoladna pita, slatkiš, desert

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija