Sarmice, sarmice sa zeljem
Shutterstock, ilustracija
Sarmice, sarmice sa zeljem

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sastojci:

2 veće veze zelja
1 kašičica soli
1 kašičica belog sirćeta
2 l vode

Za fil:

1/2 kg mešanog mlevenog mesa
2 srednje glavice crnog luka
1 čen belog luka
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
150 g pirinča
1 kašika aleve paprike
100 ml ulja
2 srednje šargarepe

 

Za zapršku:

50 ml ulja
1 kašika brašna
2 kašičice aleve paprike
400 ml vode
suvi biljni začin

Priprema:

Listove zelja oprati i skinuti zadebljani deo. U veću, dublju, šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U provrelu vodu "provlačiti" po jedan list zelja, samo da, malo, omekša. Nikako ne stavljati po više listova, jer jako brzo omekšaju, pa mogu da se raspadnu.

Fil: Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu. Dinstati, oko, 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg). Meso, sa varjačom, dobro usitniti i posuti ga sa biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo dodati alevu papriku, promešati i ubaciti, dobro opran, pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.

 

Rernu uključiti, da se zagreje, na 200 stepeni.

Zaprška: U zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Dodati alevu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu.

Sa pripremljenom zaprškom preliti poređane sarmice u plehu. Prekriti ih aluminijumskom folijom i staviti da se peku, u zagrejanoj rerni. Kada tečnost u rerni, provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i krčkati jedan sat. Izvaditi i poslužiti sa kiselim mlekom.