Sogan dolma, istočnjački specijalitet: Punjeni crni luk
Sastojci:
10 jednakih glavica crnog luka
1 manja glavica crnog luka
200g mlevenog mesa
1/2dl ulja
100g pirinča
1 jaje
so, biber, kari, bosilja i mirođija
Zaprška:
1/2dl ulja
2 kašike brašna
kašika šećera
2dl pavlake
kašika sirćeta
2.5dl ceđenog paradajza
Priprema:
Očišćenje glavice luka pažljivo izdubite, a zatim poređajte u dublju posudu i prelite provrelom vodom da omekšaju. Pomešajte mleveno meso sa začinima, odspite vodu iz šerpe, iseckajte glavicu crnog luka i stavite da se proprži, dodajte opran pirinač da se proprži s lukom. Tom smesom napunite izdubljene glavice luka i prekrijte ig ostacima luka koje ste sačuvali. U drugoj posudi pripremite zapršku od navedenih sastojka, a kad provri dodajte pavlaku. Zaprškom prelijte glavice luka i kuvajte na umerenoj vatri do 20 minuta. Nemojte mešati, kako se luk ne bi raspao ili prevrnuo.