sogan dolma
Shutterstock
sogan dolma

Shutterstock

sogan dolma, Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

10 jednakih glavica crnog luka

1 manja glavica crnog luka

200g mlevenog mesa

1/2dl ulja

100g pirinča

1 jaje

so, biber, kari, bosilja i mirođija

Zaprška:

1/2dl ulja

2 kašike brašna

kašika šećera

2dl pavlake

kašika sirćeta

2.5dl ceđenog paradajza

Priprema:

Očišćenje glavice luka pažljivo izdubite, a zatim poređajte u dublju posudu i prelite provrelom vodom da omekšaju. Pomešajte mleveno meso sa začinima, odspite vodu iz šerpe, iseckajte glavicu crnog luka i stavite da se proprži, dodajte opran pirinač da se proprži s lukom. Tom smesom napunite izdubljene glavice luka i prekrijte ig ostacima luka koje ste sačuvali. U drugoj posudi pripremite zapršku od navedenih sastojka, a kad provri dodajte pavlaku. Zaprškom prelijte glavice luka i kuvajte na umerenoj  vatri do 20 minuta. Nemojte mešati, kako se luk ne bi raspao ili prevrnuo.