Čokolada
Profimedia
Čokolada

Profimedia

Foto: Profimedia

Dijetalnu, posnu čokoladu možete obogatiti vanilom u prahu, cimetom ili pak chili papričicom i odmah ćete dobiti novu dimenziju omljene čokolade.

Sastojci:

- 120 grama sirovog veganskog kakao butera

- 60 grama sirovog veganskog kakao praha

- 50 grama agava sirupa (više ako volite slađe, probajte)

Čokolada

Profimedia

Foto: Profimedia

Priprema:

U posudi na pari otopiti kakao buter, na temperaturi do 45 stepeni.

Kada se otopi, skinite posudu sa pare. U otopljeni kakao buter dodajte kakao prah i agava sirup.

Ovo možete ručno mešati, dok god se ne pretvori u potpuno glatku strukturu. Sve grudvice kakao praha treba da se rastope.

Osim ručno, ovo možete da sjedinite i u blenderu, ili uz pomoć mutilice ili miksera. Za otapanje kakao butera i mešanje, najbolje je koristiti oblu, inoks posudu. Mešati masu dok temperatura ne dostigne približno 26 stepeni Celzijusa.

Tada je čokolada spremna da se sipa u kalupe. Koristite silikonske kalupe - oni su za to najpraktičniji i najdekorativniji. Nakon što sipate čokoladu u kalupe, odložite je na hladno mesto. Može i u frižider, ali je bolje da se sporije hladi, na temperaturi od oko 15 stepeni. Ako je, ipak, odložite u frižider na hlađenje, izvadite je sat vremena pre nego što želite da je konzumirate.

Može da stoji na sobnoj temperaturi, do 25 stepeni. Preko te temperature moguće je blago otapanje, jer ne stavljamo nikakve stabilizatore. Sveža je do nedelju dana. Ispravna je za jelo i duže, ali je sveže napravljena najukusnija.

Čokolada

shutterstock

Foto: shutterstock

Ukusi i dodaci:

U osnovnu crnu čokoladu možete stavljati razne dodatke i začine koji će promeniti ukus i teksturu. Veoma lepo su se pokazali vanila u prahu, cimet, chili papričica, đumbir u prahu, korice pomorandže, suvo voće različite vrste, godži bobice, listići kokosa, lešnik, badem, svakako i sveže voće – samo mašta može da vas ograniči. Ako dodajete začine u prahu, vodite računa da ih dobro umešate u masu.

Kada dodajete komade suvog ili svežeg voća ili orašastih plodova, najpre sipajte čokoladu u kalupe do polovine, zatim spustite komad voća i zalijte do vrha kalupa čokoladom. Naravno, voće može i da viri iz čokolade. Možete najpre u kalup, do polovine, staviti listiće kokosa, pa onda zaliti čokoladom, što će dati drugačiju teksturu i izgled kada se izvade iz kalupa. Isprobajte, eksperimentišite, igrajte se, to je samo čokolada!

Čokolada crna čokolada kocka čokolade slatkiš

Shutterstock

Foto: Shutterstock