Straćatela torta sa plazmom, kremasta fantazija za sve uzraste!
Sastojci:
- 1l mleka
- 200ml vode
- 3 kesice goveđeg želatina
- 200g kristal šećera
- 500ml slatke pavlake
- 300g plazma keksa u komadu
- 100g mlečne čokolade
- 100g bele čokolade (čokolade mogu biti po izboru)
PROČITAJTE I:
Priprema:
U jednu veću šerpu istresti mleko i vodu, pa odvojiti između 100 i 150 ml u manju šerpu, ne morate biti precizni. Šerpu staviti na vatru, dodati šećer i ostaviti da provri. U tu manju posudu dodajte želatin i ostavite da nabubri (masa je čvrsta kad nabubri).
Kada mleko provri, a želatin se stegao, šerpu skloniti sa vatre, pa uzeti 100 ml vrelog mleka i dodati ga želatinu i sve promešati, da se granule želatina istope, a zatim sve istresti u šerpu sa mlekom i šećerom.
Dobro promešati, pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature, zatim stavite u frižider sat vremena, može i dva (ako imate dovoljno vremena). Kada se masa u frižideru stegla, izvadite je.
Umutite u jednoj velikoj posudi 400 ml slatke pavlake kao šlag (pazite da ne premutite), pa dodati stegnutu masu i opet umutiti.
PREPORUČUJEMO:
Podeliti u dva dela, pa u jedan dodati izrendanu čokoladu (i mlečnu i belu), a u drugi deo sitno izlomljen plazma keks. Sve promešati. U kalup (25-28 cm) stavite isečenu i čistu kesu tako da krajevi vire napolje. Stavite prvo plazma deo, pa čokoladni deo, zatim prekrite kesom i ostavite u frižideru preko noći.
Sutradan okrenuti jednom na tacnu, skinuti kesu, pa okrenuti opet na drugu tacnu (poklopite pa okrenete). Dekorisati po želji.
BONUS VIDEO:
Recept za američku pitu s višnjama