Štrudla s makom na vojvođanski način, mirisom i ukusom vraća u dane detinjstva!
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 150 gr kristal šećera
- 4 žumanceta (ukoliko pravite posnu varijentu ove poslastice, izbacite jaja)
- oko 7 dl mleka (ili vode)
- kesice kvasca
- 150 gr masti ili margarina (ili posnog margarina)
PROČITAJTE I:
Za nadev:
- 600g maka
- 500ml mleka (ili vode)
- 400g šećera
Priprema:
Razmutite kvasac sa mlao šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac digne. U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste.
PREPORUČUJEMO:
Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.
Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:
Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe). Razvijeno testo premažite tanko margarinom , a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da ”kisne”.
Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Domaći sladoled od kondenzovanog mleka po receptu majstora!