Svi je spremaju pogrešno, a evo kako se priprema prava LESKOVAČKA MUĆKALICA!
Ovog leta obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse.
Put kroz Srbiju vodi nas do "južne pruge" pravog rasadnika ukusnih gurmanluka.
Nezaobilazno jelo svake trpeze ove regije jeste leskovačka mućkalica. Evo kako se priprema ovaj tradicionalni specijalitet!
PROČITAJTE I:
Sastojci:
- 1 kg svinjskog vrata (s masnoćom)
- 200 g mesnate slanine
- 4-5 većih glavica crnog luka
- 10 pečenih i oljuštenih paprika
Nepečena medena pita, čarolija ukusa gotova za manje od pola sata!
AUTOR: Lepaisrećna/M.M. DATUM I VREME: 10.08.2019. 08:00 Idealna za kombinovanje sa sitnim kolačima, ova lepa poslastica može se pripremiti za manje od pola sata.
- 500 g očišćenog paradajza (ili pasiranog; ali kečap nikako)
- 2 glavice belog luka
- 2 -3 suve paprike so i tucana ljuta paprika
- 1,5 dl ulja
Priprema:
Meso dobro posolite, isecite na deblje šnicle, zatim na srednje krupne kocke, pa ga ispecite na roštilju.
Možete napraviti i ražnjiće, pa ih kasnije skinite sa štapića. U međuvremenu, nasitno iseckajte crni luk i utrljajte 2 kašike soli kako bi izgubio ljutinu.
PREPORUČUJEMO:
Dinstajte luk na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz povremeno dodavanje tople vode. Kada je luk dobro upržen, dodajte iseckane paprike i paradajz, kao i nasitno iseckan beli luk. Dinstajte dok sva tečnost ne uvri.
Dodajte meso, nalijte s vrlo malo vode i krčkajte dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Na kraju začinite po ukusu. Ako želite, mućkalicu možete i da zapečete u rerni.
Savet plus: Kod prave leskovačke mućkalice meso najpre ide na roštilj, pa onda u šerpu s povrćem.
BONUS VIDEO:
Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?