Svi je spremaju pogrešno, a evo kako se priprema prava LESKOVAČKA MUĆKALICA!
Put kroz Srbiju vodi nas do "južne pruge" pravog rasadnika ukusnih gurmanluka.
Nezaobilazno jelo svake trpeze ove regije jeste leskovačka mućkalica. Evo kako se priprema ovaj tradicionalni specijalitet!
PROČITAJTE I:
Sastojci:
- 1 kg svinjskog vrata (s masnoćom)
- 200 g mesnate slanine
- 4-5 većih glavica crnog luka
- 10 pečenih i oljuštenih paprika
- 500 g očišćenog paradajza (ili pasiranog; ali kečap nikako)
- 2 glavice belog luka
- 2 -3 suve paprike so i tucana ljuta paprika
- 1,5 dl ulja
Priprema:
Meso dobro posolite, isecite na deblje šnicle, zatim na srednje krupne kocke, pa ga ispecite na roštilju.
Možete napraviti i ražnjiće, pa ih kasnije skinite sa štapića. U međuvremenu, nasitno iseckajte crni luk i utrljajte 2 kašike soli kako bi izgubio ljutinu.
PREPORUČUJEMO:
Dinstajte luk na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz povremeno dodavanje tople vode. Kada je luk dobro upržen, dodajte iseckane paprike i paradajz, kao i nasitno iseckan beli luk. Dinstajte dok sva tečnost ne uvri.
Dodajte meso, nalijte s vrlo malo vode i krčkajte dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Na kraju začinite po ukusu. Ako želite, mućkalicu možete i da zapečete u rerni.
Savet plus: Kod prave leskovačke mućkalice meso najpre ide na roštilj, pa onda u šerpu s povrćem.
BONUS VIDEO:
Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?
Komentari (1)
sumadija
20.08.2019 08:01
Dve glavice belog luka, lele pa to je količina koja moje da se stavi u desetak jela, katastrofa, šta reći!!!