Svinjski gulaš
Shutterstock
Svinjski gulaš

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Put kroz Srbiju vodi nas do "južne pruge" pravog rasadnika ukusnih gurmanluka.

Nezaobilazno jelo svake trpeze ove regije jeste leskovačka mućkalica. Evo kako se priprema ovaj tradicionalni specijalitet!

PROČITAJTE I:

 

Sastojci:

- 1 kg svinjskog vrata (s masnoćom)

- 200 g mesnate slanine

- 4-5 većih glavica crnog luka

- 10 pečenih i oljuštenih paprika

Nepečena medena pita, čarolija ukusa gotova za manje od pola sata!

AUTOR: Lepaisrećna/M.M. DATUM I VREME: 10.08.2019. 08:00 Idealna za kombinovanje sa sitnim kolačima, ova lepa poslastica može se pripremiti za manje od pola sata.

- 500 g očišćenog paradajza (ili pasiranog; ali kečap nikako)

- 2 glavice belog luka

- 2 -3 suve paprike so i tucana ljuta paprika

- 1,5 dl ulja

Priprema:

Meso dobro posolite, isecite na deblje šnicle, zatim na srednje krupne kocke, pa ga ispecite na roštilju.

Možete napraviti i ražnjiće, pa ih kasnije skinite sa štapića. U međuvremenu, nasitno iseckajte crni luk i utrljajte 2 kašike soli kako bi izgubio ljutinu.

PREPORUČUJEMO:

 

Dinstajte luk na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz povremeno dodavanje tople vode. Kada je luk dobro upržen, dodajte iseckane paprike i paradajz, kao i nasitno iseckan beli luk. Dinstajte dok sva tečnost ne uvri.

Dodajte meso, nalijte s vrlo malo vode i krčkajte dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Na kraju začinite po ukusu. Ako želite, mućkalicu možete i da zapečete u rerni.

Savet plus: Kod prave leskovačke mućkalice meso najpre ide na roštilj, pa onda u šerpu s povrćem.

Hrana, kuvarica, rucak, obrok, devojka

shutterstock

Foto: shutterstock

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?

 

Komentari (1)

sumadija

20.08.2019 08:01

Dve glavice belog luka, lele pa to je količina koja moje da se stavi u desetak jela, katastrofa, šta reći!!!