Svinjski vrat u rerni, sa povrćem - savršen ukus i miris
Zima je pred vratima, pa nas za roštiljanje vežu samo lepe uspomene, ipak, to nije razlog da kralja roštilja ne pripremimo na neki drugi način.
Recept koji vam danas preporučujemo izuzeto je jednostavan za pripremu, a, kako su to nekada govorile domaćice, vrlo je izdašan.
Sastojci:
8 komada svinjskog vrata
400 g većih šampinjona
3–4 srednja krompira
4 paprike (dve zelene, dve crvene)
1 srednja glavica luka
Mast
Suvi začin, so, biber, aleva paprika
Priprema:
Dno dublje tepsije veličine rerne premažite tankim slojem masti, kako bi u nju slagali meso koje prethodno treba malo posoliti, pobiberiti i u njega utrljati suvi začin koji i danas mnogi zovu vegeta. Tako pripremljeno meso poređajte u tepsiju (neka bude prostora između šnicli za ostale sastojke) i na svako parče stavite pola supene kašike masti. Očišćene šampinjone i luk začinite suvim začinom, a krompir isecite na kriške, pa na njega stavite suvi začin i malo aleve paprike.
Sve to poređajte između mesa, na krompir stavite malko masti i zatim preko svega rasporedite posoljenu papriku iseckanu na listiće. Rernu zagrejte na maksimum (250 stepeni) i tek tada ubacite tepsiju, koju ste prethodno zatvorili alu-folijom.
Pecite oko 45 minuta, zatim izvadite iz rerne, skinite foliju i ako je meso mekano (probajte viljuškom), vratite u rernu bez folije. Odmah smanjite temperaturu na 220 stepeni i pecite dok voda koju su pustili meso i povrće ne ispari toliko da gornja strana mesa porumeni. Zatim okrenite meso i pecite dok i druga strana ne porumeni. Prilikom svakog vađenja (što češće to bolje) prelijte sve sastojke sokom koji su pustili.
Servirajte uz neku osvežavajuću salatu.
PROČITAJTE JOŠ: