Teletina na 3 načina - vrhunski specijalitet za sve prilike!
Tri predloga za nove kulinarske majstorije.
Teletina je, sama po sebi, vrhunski specijalitet i uvek pravi izbor za svečane prilike. Nudimo vam tri predloga za nove kulinarske majstorije.
PROČITAJTE JOŠ:
Aromatična teleća plećka
Sastojci:
-
2 kg teleće plećke bez kostiju
-
0,5-1 dl limunovog soka
-
2 kašičice rendane kore limuna
-
so,
-
sveže mleven biber
-
300 g sitnijih glavica luka (što sitnije, to bolje)
-
1 dl ulja
Priprema:
Napomena: Uz pečenu plećku najčešće se kao prilog služe krompir (dodaje se mesu pred kraj pečenja, sa ruzmarinom i uljem), ili spanać ili grašak spremljeni na pari.
Rolovane teleće grudi
Sastojci:
-
2,5 kg telećih grudi bez kostiju,
-
so,
-
biber,
-
ulje (koliko je potrebno da prekrije meso),
-
4 pune kašike senfa i
-
4 pune kašike balzamika.
Punjenje (1. deo):
-
500 g starog hleba,
-
3-4 dl vrućeg mleka,
-
mala glavica crvenog luka,
-
50 g pancete,
-
jaje,
-
so,
-
biber,
-
kašičica suvog peršuna i
-
kašika ulja.
Punjenje (2. deo):
-
150 g suvog vrata ili svinjskog karea,
-
150 g sira u listićima i
-
8 srednjih kiselih krastavaca.
Priprema: Meso isecite kao veliku šniclu, skinite žilice i višak masnoće, izlupajte, začinite po ukusu, namažite senfom, prelijte uljem i balzamikom. Najbolje je da se meso marinara 24 sata, ali, ako nemate vremena, onda najkraće 12 sati. Luk i pancetu sitno naseckajte, stavite na kašiku ulja tek da zažuti. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Preko hleba prelijte vruće mleko, dodajte luk i pancetu, promešajte, dodajte jaje, začinite i na kraju stavite peršun. Sve lepo sjedinite i premažite preko mesa izvađenog iz marinade i oceđenog, pazeći da vam ivice budu nekoliko centimetara prazne kako punjenje ne bi curelo tokom pečenja. Na smesu poređajte listiće sira, preko sira šnite suvog vrata i krastavce iseckane na listiće (po dužini). Urolajte, obmotajte koncem ili stavite u mrežicu, i pecite 2 sata pokriveno na 200-220 stepeni u plehu u koji ste stavili nekoliko kašika marinade i 2 dl vode ili bujona kako se meso tokom pečenja ne bi osušilo. Potom skinite poklopac pekača ili foliju i pecite otvoreno još oko pola sata kako bi se meso zapeklo.
Napomena: Meso isecite na šnite i poslužite uz sos od pečenja koji ćete napraviti tako što ćete saft od pečenja staviti na vatru da malo ispari, procediti i pomešati sa 2 dl pavlake za kuvanje. Stavite ponovo na vatru, pustute da provri i zgusne se.
Carske šnicle
Sastojci:
-
1 kg telećeg buta (šnicle),
-
100 g praške šunke,
-
100 g gaude i
-
100 g slanine.
Sos:
-
malo ulja,
-
100 g maslaca,
-
150 g slanine (kockice),
-
350 g šampinjona (listići),
-
200 g ajvara,
-
2 dl pavlake za kuvanje,
-
3 dl suvog belog vina i
-
2 dl goveđeg ili pilećeg bujona.