Torta "Grešnica" je bogata poslastica od jagoda! Njen ukus će vas očarati, a evo kako se pravi!
Ovaj recept podseća na kup od sladoleda sa aromom jagode.
Sastojci za čokoladni biskvit:
4 jaja
200 grama šećera
70 grama maslaca
70 grama čokolade
60 ml mleka
60 ml vrele vode
1 kašičica arome vanile
200 grama oštrog brašna
40 grama gorkog kakaa
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone i soli
Za sirup za natapanje biskvita:
150 ml mleka
150 ml krem likera
Za fil od jagoda s maslacem:
700 ml pirea od jagoda
70 g skrobnog brašna
100 grama šećera
1 kašičica arome vanile
70 grama maslaca
Za krem od kokosa i vanile:
500 ml kokosovog mleka
100 ml pinja kolada krem likera
4 kom žumanca
90 grama skrobnog brašna
100 grama šećera
1 šlag od vanile + 100 ml mleka
Priprema:
Prvo se kuva krem, tako što razmutite skrobno brašno sa šećerom u krem likeru, te dodajte penasto umućena žumanca.
Prebacite u posudu za hlađenje, prekrijte površinu krema prozirnom folijom. Dok se krem hladi, muti se biskvit: žumanca umutite penasto sa šećerom, umešajte istopljeni maslac sa čokoladom, dodajte mleko i vrelu vodu.
Umešajte preostale sastojke i sneg od belanaca. Lim za tortu (24cm) obložiti papirom za pečenje, naliti smesu. Pecite na 175 Celzijusa, napraviti test čačkalicom. Ohlađeni biskvit presecite na 3 jednake kore (odsecite gornji tvrdi deo).
Donji deo biskvita stavite na pleh, postavite obruč, natopite ga mešavinom mleka i likerom, te premažite toplim filom od jagoda.
Stavite u zamrzivač na kratko da se stegne, premažite kremom od kokosa i vanile u koju ste umutili šlag krem pripremljen sa 100ml mleka (ne više kako piše na kesici).
Poklopite drugim biskvitom, nafilujte do kraja, pa ukrasite po želji.
Dodatno:
Rashlađenu tortu možete preliti glazurom – 100 grama čokolade + 4 kašike ulja.
Zagladite tortu špatulicom i okolo zalepite klasičan čokoladni obruč – čista rastopljena čokolada premazana po lenti papira za pečenje.
Gore ukrasite čokoladnom šlag kremom, čoko mrvicama i jagodama u čokoladi.