Tufahija: Kraljica poslastica!
Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Ako ste u Sarajevu nemojte propustiti priliku da probate tufahije, laganu poslasticu koja se odomaćila u ovom gradu i vremenom dobila svoju posebnost.
Za pripremu tufahija su najbolje zelenije jabuke, tvrđe, sitnije veličine, probajte sa sortom greni smit, a mogu se koristiti i ajdare.
Upravo nam rana jesen daje najbolje jabuke. Bitan deo recepta je pravljenje šećernog sirupa ili agde u kome se jabuke kuvaju.
Obavezno probajte veoma ukusan način pripreme sa pečenim jabukama iz rerne. Pored oraha za fil se koriste i bademi, lešnici ili kombinacije istih.
Šta nam je sve potrebno:
Tufahije - jabuke punjene orasima (recept) 210 sitnijih jabuka
500g šećera
500ml vode
150g mlevenih oraha
sok od isceđenog limuna
slatka pavlaka za šlag
50ml mleka
kesica vanil šećera
Način pripreme:
Oljuštiti jabuke i lagano nožem izvaditi središnji deo sa košticama, ukoliko nemate spravicu u kuhinji kojom se to lagano radi.
U posudu za kuvanje sipati vodu, šećer, sok od limuna kako bi napravili šećerni sirup, agdu. Kada agda proključa lagano spustiti jabuke.
Kuvati 15 minuta vodeći računa da se jabuke ne raspadnu. Prvo kuvati jednu stranu jabuke pa rešetkastom kašikom lagano okrenuti i drugu stranu jabuke, ukoliko se same ne okrenu.
Limun nam pomaže da jabuke zadrže svetlu boju prilikom kuvanja. Kao što nam i velika količina šećera u sirupu pomaže da se jabuke prilikom kuvanja ne raspadnu.
Jabuke izvaditi iz sirupa. Ostaviti da se hlade, prvo na sobnoj temperaturi, kasnije u frižider na sat vremena.
Samlevene orahe preliti vrelim mlekom pomešati sa vanilin sećerom (može i kašika rastopljenog putera), pa orasima čvrsto puniti središnji deo jabuke.
Napunjene tufahije staviti u staklenu posudu i preliti preostalom agdom.
Jabuke ukrasiti šlagom, pa ponovo u frižider do služenja.
Na vrh šlaga radi dekoracije staviti po jednu višnju iz likera, kompota ili slatkog (nije obavezno). Ili samo posuti mlevenim orasima.
Uživajte!