Žerbo torta, originalni recept iz Budimpešte! Čokoladna fantazija koja se pamti!
Sastojci:
- za jednu koru (od ukupno 4)
- 3 belanca
- 3 kašike šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 1 kašičica soka od limuna
- 1/2 kašičice vanile
- 1/2 kašike brašna
PROČITAJTE I:
1. preliv
- 350 gr šećera
2. preliv
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 100 gr putera
Za fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
100 gr čokolade
250 gr putera
PREPORUČUJEMO:
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, u toku mućenja dodati limunov sok i vanilu. U umućen sneg špatulom pažljivo umešati mlevene orahe pomešane sa brašnom. Sipati u okrugli pleh obložen peki papirom i peći dok kora blago porumeni (petnaestak minuta).
Tako ispeći 4 kore.
Šećer karamelisati i brzo preliti sve 4 kore. Budite pažljivi, jer je vreo šećer veoma opasan.
Rastopiti čokoladu, dodati puter, dobro promešati i preliti preko kora. Pustiti da se glazura stegne.
Žumanca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari da se krem zgusne. Dodati čokoladu, promešati da se lepo sjedini, pa sve skloniti sa vatre. U prohlađeno dodati 250 gr umućenog putera.
Druga varijanta:
Za koru:
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 20 kašika oraha
- 2 kašike brašna
1. preliv - 290 gr šećera
2. preliv - 170 gr čokolade+70 gr putera
Fil: 10 žumanaca+10 kašika šećera+80 gr čokolade+ 210 putera
Ispeći jednu koru u plehu od šporeta, pa podeliti na 3 dela.
BONUS VIDEO:
Kako se pravilno našminkati za 5 minuta