Lek za astmu skraćuje oporavak od KOVID-a, a rizik od bolničkog lečenja za 90 posto

Alo.rs/S.Ć. | Ženske priče 2021-02-11 17:47:38 2021-02-11 17:47:38

Dobrovoljci koji su uzimali budezonid brže su smanjivali temperaturu i imali manje trajnih simptoma

Shutterstock

Uobičajeni lek za astmu smanjuje potrebu za bolničkim lečenjem, ali takođe smanjuje oporavak ljudi sa COVID 19 ako se započne u roku od sedam dana od pojave simptoma, zaključili su naučnici sa Univerziteta Okford u novoj studiji.

Nalazi su usledili nakon srednje faze studije steroida nazvanog budezonid koji je prodala farmaceutska kompanija AstraZeneca Plc pod nazivom Pulmicort. Ovaj lek se takođe koristi za lečenje pluća pušača. Studija je obuhvatila 146 pacijenata tokom 28 dana i pokazala je da udisanje budezonida smanjuje rizik od potrebe za bolničkim lečenjem za 90 procenata u poređenju sa redovnom zdravstvenom zaštitom, prema Univerzitetu Okford.

Istraživači su se odlučili da sprovedu takvo istraživanje zasnovano na činjenici da su pacijenti sa hroničnim respiratornim oboljenjima, kojima je često propisana inhalacija steroida, bili znatno manje hospitalizovani zbog covid-19 u prvim danima pandemije. Početni podaci studije dalje su pokazali da su dobrovoljci koji su uzimali budezonid brže tretirali temperaturu i imali manje trajnih simptoma. „Uzbuđena sam što bi relativno siguran, raširen i dobro proučavan lek ... mogao da utiče na pritisak kojem smo izloženi u ovoj pandemiji“, rekla je Mona Bafadhel, vođa studije.

Pulmicort je bio veliki hit AstraZenece, jednog od proizvođača vakcine covid-19, a danas se na tržištu nudi noviji lek Simbicort kao alternativa lečenju astme. Recenzije studije Univerziteta Okford tek treba da objave drugi naučnici.

Expand player
Pogledajte više