Napravite od pasulja pravi gurmanluk: 5 zlatnih saveta za laku pripremu


Shutterstock
Iako se smatra da je pasulj lak za pripremu i da će bez većih problema i početnici u kulinarstvu moći da ga spreme, nekoliko trikova ga može od običnog jela pretvoriti u pravi gurmanluk. Evo pet saveta koje treba da zapamtite:
1. Pravilno čuvanje
Pasulj bi trebalo čuvati u teglama ili drugim vakuum posudama, na suvom mestu i skriveno od direktnog sunčevog svetla. Velika vlažnost i toplota mogu sprečiti pasulj da omekša tokom kuvanja. Takođe, treba znati i to da pasulj koji je stariji od godinu dana ostaje tvrd tokom pripreme.

Shutterstock
2. Čišćenje
Pre kuvanja očistite pasulj, tj. odvojte oštećena zrna, pa ga dobro operite.
3. Potapanje
Dodavanjem sode bikarbone u pasulj dok se potapa ili kuva može sprečiti nadimanje. Najbolje je da pasulj potopite u vodu i da ostavite da tako prenoći. Za brže potapanje stavite pasulj u vodu, pa na umerenu vatru. Neposredno pre nego što počne da vri, sklonite ga s vatre, poklopite i ostavite da se ohladi. Nakon toga isperite pasulj i kuvajte ga uobičajeno.

Shutterstock
4. Dodaci
Dok se pasulj kuva, luk,, šargarepu i začine možete dodati u bilo kom trenutku. Ali sve ostale sastojke dodajte tek kada pasulj omekša.
5. Kada je pasulj skuvan
Najukusniji je kada je mekan, ali ne i pretvoren u kašu. Test možete izvršiti tako što ćete nekoliko zrna pasulja staviti na tanjir i probosti viljuškom.

Shutterstock