sutlijaš, slatkiš, slatko, pirinač
Shutterstock, ilustracija
sutlijaš, slatkiš, slatko, pirinač

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pirinač je jedna od onih namirnica koju lako možemo da skuvamo u prevelikoj količini i onda da ga sledećeg dana ponovo jedemo kao prilog uz nešto drugo.

Ukus će i sledećeg dana ostati isti, za razliku od, na primer, prženih krompirića, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je pirinač jako podložan kvarenju.

Što duže pirinač stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuvani pirinač na sobnoj temperaturi duže od jednog sata. Nakon toga ga obavezno odložite u frižider.

Komentari (1)

vesna

10.04.2021 06:54

Otkad znam za sebe, moja mama je pravila pilav. Jeli ga dva dana, držali u frižideru, i nikad nismo imali stomačne probleme zbog pirinča. Svako jelo smo jeli dva dana, jer su mama i tata radili, pa je vremena za kuvanje bilo malo. Stomačne probleme sam imala zbog teške hrane (pizze, sarme, kupusa), zbog pirinča nikad. Šta je ovo, u novo vreme se promenila i nauka? Super je imati svežu hranu svaki dan, samo ko će da je kuva? Para za restorane nemamo, takav je nam standard.