NEMAČKA VRAĆA SLUŽENJE VOJNOG ROKA Manjak u Bundesveru mora biti popunjen, u uniformama bi bile i žene
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Sondaže javnog mnjenja pokazuju da su Nemci listom za to, ali da u narodu postoji jaz - dok su stariji za povratak vojne obaveze, plašeći se širenja sukoba iz Ukrajine na zapad Evrope, mladi Nemci, na koje se to najdirektnije odnosi, nisu pristalice promena.

Socijaldemokratski ministar odbrane Boris Pistorius, navodi primer Švedske u kojoj je, baš kao i u Nemačkoj, obavezno služenje vojnog roka bilo ukinuto, pa ponovo uvedeno. "Postojali su razlozi zbog kojih je vojna obaveza obustavljena, ali gledajući unazad, to je bila greška." Ako bi se ponovo uvela obaveza služenja vojnog roka, obuhvatala bi oba pola.

Po zvaničnim navodima Bundesvera, Nemačka je krajem oktobra na raspolaganju imala 181.383. vojnika, dok ih je, u vreme Hladnog rata sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, bilo skoro pola miliona. Bundesver je sada daleko od cilja da, do 2025. godine, u uniformama ima 203.000 muškaraca i žena, a istovremeno je sve manje privlačan za mlade ljude.

 Decenijama je vojna obaveza bila temelj nemačkog društva - kaže Pistorijus.

- S ponovnim omogućavanjem da se SRN, sredinom pedesetih naoruža, muškarci od 18 godina, regrutovani su u vojnu službu. Ideja je bila da vojnici budu "građani u uniformi". Tokom pet i po decenija, gotovo svi mladići su služili vojni rok ili su u okviru civilnog služenja vojnog roka radili u staračkim domovima ili bolnicama. U leto 2011. godine, obavezni vojni rok je ukinut. U to vreme, cilj je bio smanjiti Bundesver i sprovesti reformu oružanih snaga. U slučaju napetosti ili potrebe za odbranom, obavezni vojni rok, međutim, može ponovo da se aktivira. Danas je Bundesver dobrovoljačka vojska, u kojoj služe i žene.

Kritike na Pistorijusovu ideju, stižu i iz redova njegove Socijaldemokratske partije. Šefica stranke Saskija Esken smatra da Bundesver sada ne bi bio sposoban za sprovođenje obavezne regrutacije. Kristijan Dir, šef poslaničke grupe liberala, koji su član vladajuće koalicije, smatra da bi ponovno uvođenje obaveznog služenja bilo ozbiljno zadiranje u slobodu mladih koji žele da se profesionalno orijentišu." Podrška, neočekivano, stiže od demohrišćana koji se "zalažu za opštu vojnu obavezu, odnosno, službu u Bundesveru".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading