putin
Foto: EPA/EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT

Tokom video sastanka o merama lokalnih vlasti za reagovanje na poplave, Putin je pitao vršioca dužnosti gradonačelnicu Kurgana, Anastasiju Argiševu, gde je prethodni gradonačelnik.

Kada je u januaru saznao da je ona podnela ostavku, predložio je organizovanje izbora u regionu i preduzimanje „odgovarajućih mera“, prenose lokalni mediji.

Putin je bio "iznenađen" što bivša gradonačelnica Kurgana nije prisustvovala sastanku, preneo je ruski poslovni dnevnik RBC.

Ruski region Urala i susedni severni Kazahstan pretrpeli su najgore poplave u poslednjih 80 godina zbog obilnih padavina i iznenadnog topljenja velikih količina snega koje je pratilo temperature veće od normalnih za ovo doba godine. Poslednjih nedelja vlasti su evakuisale desetine hiljada stanovnika iz Kurgana i Orenburga zbog porasta poplavnih voda.

poplava rusija

Printscreen

 

Ruska istraživačka agencija objavila je u ponedeljak da je rudnik uranijuma Dobrovolnoje, koji se nalazi u selu Uksjanskoe u Zverinogolovskom okrugu Kurganske oblasti, potopljen. Inače, rudnikom upravlja filijala državne nuklearne agencije Rosatom.

U izveštaju RBC-a nije pomenuto da je Putin tokom sastanka posebno pomenuo rudnik uranijuma, a državna agencija za nuklearnu energiju Rosatom negirala je da je rudnik pogođen poplavom.

- Izveštaji da su proizvodni bunari u zoni poplave namerna su dezinformacija - rekla je agencija koja upravlja rudnikom.

Procenjuje se da rudnik sadrži oko 7.077 tona uranijuma. Ekolozi su agenciji rekli da strahuju da bi obližnja reka Tobol mogla biti zagađena uranijumom.

Reka se koristi kao izvor vode za piće za stanovnike Kurgana.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading