Putin i Erdogan
Foto: Alo/Tanjug

- Konkurentni sporazumi sa Rusijom pomogli su Turskoj da izbegne energetsku krizu koja je zahvatila zapadne zemlje - prenosi "Fajnenšel tajms".

Kako prenosi list, Rusija je i dalje najveći snabdevač Turske prirodnim gasom.

Bajraktar ​​je dodao da je Turska učinila zajednički napor da proširi svoju infrastrukturu za prijem i skladištenje LNG-a (tečnog prirodnog gasa).

Prošle godine, oko 30 odsto turskog uvoza prirodnog gasa dolazilo je od LNG-a, u odnosu na 15 odsto u 2014. godini, navodi "Fajnenšel tajms"

U međuvremenu, Ankara nastoji da pronađe nove dobavljače prirodnog gasa pre isteka ugovora sa Ruskom Federacijom i Iranom 2025-2026, istakao je ministar.

- Da bismo osigurali snabdevanje, moramo da nabavimo gas odnekud. Dobavljači bi mogli biti Rusija, Azerbejdžan, Iran ili LNG - rekao je Bajraktar ​​i dodao da Ankara mora da gleda na konkurentnost, odnosno "koji je gas jeftiniji".

Fajnenšel tajms je takođe objavio da Turska pregovara sa američkim "EkonMobilom" o kupovini LNG-a, očekujući da će dobiti do 2,5 miliona tona godišnje, što će koštati oko 1,1 milijardu dolara.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Alo! muzička stanica: Četvrta godina promovisanja sportskog duha za najmlađe #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ #beogradskimaraton ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading