brod
Foto: Alo/Shutterstock

Ove krstarice, dizajnirane tokom Hladnog rata da se suprotstave američkim nosačima aviona, među najvećim su i najnaoružanijim u ruskoj floti.

Svakog dana kako se nastavlja ruska invazija na Ukrajinu, Kremlj usmerava brojne resurse u podsticanje svojih ofanzivnih napora.

Stručnjaci procenjuju da je Moskva izgubila više od polovine svog glavnog borbenog tenkovskog arsenala, pored gomile municije, bespilotnih letelica i drugih vojnih sistema.

Osakaćen velikim međunarodnim sankcijama usred svog rata koji je u toku, Kremlj pokušava da napravi rezove tamo gde može. U aprilu je ruska državna novinska agencija TASS izvestila da bi bojni krstaš „Pjotr Veliki“ uskoro mogao da bude povučen delom zbog prevelikih troškova održavanja i popravke.

Kao jedan od dva površinska ratna broda na nuklearni pogon u ruskoj mornarici, Pjotr Veliki igra značajnu ulogu u službi. Međutim, bez novca, Moskva će verovatno povući ovo kolosalne veličine broda.

 Druge po veličini samo velike nosače aviona, krstarice navođene rakete na nuklearni pogon klase Kirov najveći su brodovi u ruskom arsenalu.

Tokom Hladnog rata, brodovi klase Kirov su dizajnirani da se suprotstave američkim nosačima aviona. Baltičko brodogradilište u Lenjingradu porinulo je svoj ratni brod 1977. Još četiri broda smo položili do raspada SSSR-a. U početku su čamci nosili nazive u čast heroja boljševičke revolucije, ali su ova imena promenjena kako bi se poklopila sa krajem komunističke države.

Samo dva bojna krstaša preživela su raspad Sovjetskog Saveza i finansijske probleme ruske mornarice - Petar Veliki i Admiral Nahimov.

Oba broda su ogromne veličine i mogu da se snađu. Kada su projektovani tokom Hladnog rata, brodovi su bili namenjeni prvenstveno kao raketne krstarice. Međutim, tokom sledeće decenije, Sovjeti su promenili brzinu i želeli su da brodovi umesto toga daju prioritet protivpodmorničkom ratu.

Što se tiče naoružanja vazduh-vazduh, ovi brodovi klase Kirov mogu da nose 96 S-300F, 40 4K33 i 192 rakete zemlja-vazduh kratkog dometa, pored šest odbrambenih sistema izbliza Ak-630.

Ovi bojni krstaši su takođe bili opremljeni raznim radarima za kontrolu vatre, radarima za pretragu vazduha/površine i sonarom na trupu.

Kao što je detaljno objasnio jedan stručnjak za odbranu, „Pogonski sistem je bio kombinacija nuklearne energije i parne turbine, sa dva nuklearna reaktora spojena sa dva kotla opremljena naftom, koji su pregrevali paru proizvedenu u reaktorskom postrojenju kako bi povećali izlaznu snagu dostupnu tokom visokih -brzina trčanja, dok je takođe pružala suštinski neograničen domet."

 Očekivalo se da će i Petar Veliki i admiral Nahimov biti podvrgnuti popravci kako bi poboljšali svoje sposobnosti.

Međutim, sada izveštaji pokazuju da će samo potonji zaista proći ovu fazu.

Kao poslednji potez u nizu smanjenja ruske flote na moru, na ovu odluku verovatno je uticao tekući rat u Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading