Najdomaćin
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Branislav je Master inženjer poljoprivrede, stručno obrađuje 51 hektar pod žitaricama u Barandi i od kad je obnovio mehanizaciju uživa u svom poslu.

Nemamo statističke podatke o tome koliko se visoko obrazovanih mladih ljudi bavi poljoprivredom, a bilo bi zanimljivo znati. Branislav Cukić je diplomirani inženjer poljoprivrede, a završio je i Master na akademskim studijama na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, na studijskom programu poljoprivreda, modul ratarstvo i povrtarstvo.

Rođen je 1993. U Barandi.

– Bavim se ratarstvom i u svom gazdinstvu obrađujem 51 ha. Kulture koje su zastupljene su kukuruz, pšenica i suncokret. Poljoprivredom sam počeo da se bavim od malih nogu jer sam većinu vremena provodio sa dedom na njivi. Kada sam napunio 18 godina počeo sam da vodim sam proizvodnju, da planiram i da povećavam obradivu površinu.

Branislav je iskoristio subvencionisani kredit ministarstva poljoprivrede kod Banca Intesa.

– Kao mlad poljoprivrednik iskoristio sam kamatu od 1% za nabavku poljoprivredne mehanizacije, priključnu mehanizaciju i nove traktore. Kako ne ispunjavam uslove za projekat konkuretne poljoprivrede pošto imam više od 50 hektara, opredelio sam se za Ipard fondove gde je uslov od 50-100 ha. Od kada sam kompletno obnovio mehanizaciju, sada sa lakoćom i uživanjem radim na njivi. Izgradio sam sebi podno skladište za žitarice gde lagerujem svoje proizvode, a napravio sam i kolsku vagu.

Kako bi unapredio svoju proizvodnju, Branislav redovno obilazi poljoprivredne sajmove u inostranstvu, pa je već bio u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj... Već ima zavidne rezultate u proizvodnji jer po hektaru dobija 10 tona pšenice, 12 t kukuruza i 4 t suncokreta.

– Ove godine sam dobio nagradu za najbolje poljoprivredno gazdinstvo iz oblasti ratarstva, koja mi je uručena na Novosadskom sajmu poljoprivrede. Volim svoj posao i planiram da ostanem na selu – poručuje mladi i obrazovani poljoprivrednik i šalje pozdrave iz Barande.

Značaj poljoprivrednika za srpsko tržište prepoznale su i kompanije Imlek, Banca Intesa, Dunav osiguranje, projekat konkurentne poljoprivrede SCAP, Yuhor, Al Dahra i Carnex koje su podržale izbor za "Najdomaćina 2023" i dale svoj doprinos nagrađivanju i promociji seoskih gazdinstava.

Podsetimo, pored vaših prijava za "Najdomaćina 2023" žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Blic će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro.

*Gazdinstvo: Domaćinstvo je u vlasništvu

*Mesto: Baranda

*Naziv farme: "Poljoprivredno gazdinstvo "

*Delatnost: Ratarstvo

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading