Najdomaćin
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Vojin se u rodnom Futogu bavi ratarstvom, ima lepe prinose, ali mu je voćarstvo u srcu. Na dva hektara je zasadio kajsije, šljive i jabuke, pa voće prodaje za rakiju ili je sam peče.

Mladi poljoprivrednik Vojin Džida iz Futoga bavi se ratarstvom i voćarstvom. Na njegovom gazdinstvu je 12 ha pod ratarskim kulturama dok na 2 ha ima zasade voća.

– Otac Dušan i ja zajedno obrađujemo oko 40 ha zemlje na kojoj od ratarskih kultura sejemo pšenicu, kukuruz i soju. Kad se saberu svi prinosi godišnje dobijemo oko 17 tona po hektaru, 5,5 t pšenice, oko 7,5 t kukuruza i 4 tone soje.

Voja je posebno ponosan na dva hektara zemlje sa zasadima voća, pa ima 400 stabala kajsija, 300 šljiva i 200 jabuka.

– Na celoj površini je bio stari jabučnjak sa oko 2.500 stabala, ali kada je jabuka postala neprofitabilna deo sam iskrčio i zasadio kajsije i šljive. Prodajem voće za rakiju, pa se jabuka nije isplatila. Pečem i sam rakiju kada cena voća nije dobra. Godišnje proizvedem oko 1.500 litara rakije od kajsije, šljive i jabuke. Za lozovu rakiju sam i ja kupovao grožđe od drugih proizvoćača. Imamo 3 traktora i sve priključne mašine i za ratarstvo i za voćarstvo. Sledeće što želim je da nabavim voćarski traktor zbog redova i prolaženja kroz voćnjake.

Da mirnije spava redovno obnavlja polisu Dunav osiguranja.

– Super sarađujemo godinama i ne osiguravam u Dunavu samo useve i zasade već i kuće i pomoćne objekte na imanju i zadovoljan sam procentima za nadoknadu štete. Stvarno je čovek rasterećeniji i mirnije se spava uz takvo obezbeđenje – kaže Vojin koji je po profesiji fizioterapeut ali na njivama u rodnom Futogu vidi svoju budućnost.

– Nisam pomenuo majku Jelicu i ćerkicu koja ima četiri i po godine, a imam i dve sestre Tamaru i Tinu koje žive u Novom Sadu, pa je na meni ostalo da se bavim zemljom.

Podsetimo, pored vaših prijava za "Najdomaćina 2023" žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Značaj poljoprivrednika za srpsko tržište prepoznale su i kompanije Imlek, Banca Intesa, Dunav osiguranje, projekat konkurentne poljoprivrede SCAP, Yuhor, Al Dahra i Carnex koje su podržale izbor za "Najdomaćina 2023" i dale svoj doprinos nagrađivanju i promociji seoskih gazdinstava.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

*Gazdinstvo: Domaćinstvo je u vlasništvu Vojina Džide

*Mesto: Futog

*Naziv farme: PG „Vojin Džida“

*Delatnost: Voćarstvo i ratarstvo

*Dalja prerada: Proizvodnja rakije

*Mreže: Ne

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading