kijanje
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Ako primetite simptome kao što su kijanje, svrab u nosu ili začepljenost, razmislite o promenama u vašem domu kako biste smanjili izloženost alergenima. Pored praktičnih mera, konsultujte se sa lekarom ili alergologom za dodatne savete i terapije za kontrolu alergija.

Evo nekoliko stvari koje mogu izazvati simptome alergije i kako ih minimizirati:

Osveživači vazduha i mirisne sveće: Mirisi iz ovih proizvoda često sadrže hemikalije koje mogu iritirati respiratorni sistem. Koristite proizvode bez mirisa ili s prirodnim mirisima kako biste smanjili rizik od alergija.

Cvetajuće sobne biljke: Iako su lep dodatak domu, cvetajuće biljke mogu širiti polen, što izaziva alergijske reakcije. Ako imate alergije, birajte biljke koje ne cvetaju ili one sa niskim nivoom polena.

biljke

Foto: Shutterstock

 

Plišane igračke: Ove igračke mogu biti skladište grinja i prašine. Redovno ih perite i izbegavajte preterano nakupljanje prašine u kući.

Sredstva za čišćenje: Mnogi proizvodi za čišćenje sadrže jake hemikalije koje mogu izazvati respiratorne reakcije. Koristite prirodna sredstva za čišćenje ili proizvode koji su posebno formulisani za ljude s alergijama.

Grinje: Ove mikroskopske kreature žive u toplim i prašnjavim mestima poput jastuka, dušeka, tepiha i plišanih igračaka. Upotreba hipoalergene posteljine, redovno usisavanje i održavanje doma suvim mogu pomoći u smanjenju broja grinja.

Dlaka kućnih ljubimaca: Ako imate kućne ljubimce, njihova dlaka i perut mogu biti snažni alergeni. Redovno kupanje ljubimaca, čišćenje njihove posteljine i korišćenje HEPA filtera u usisivaču mogu smanjiti prisustvo alergena.

mačka

Foto: Shutterstock

 

Stare knjige i prašina: Stare knjige mogu nakupljati prašinu i grinje. Čuvajte ih u zatvorenim policama i redovno čistite kako biste sprečili nakupljanje prašine.

Dobro provetrenje i kontrola vlage: Održavanje doma suvim i dobro provetrenim može smanjiti rizik od alergija. Redovno provetravanje i upotreba odvlaživača vazduha mogu pomoći u smanjenju vlage i širenju alergena.

(mondo.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading