PAZITE DA VAS NE PREVARE! Putem telefona nam prodaju sve i svašta, a najčešće nagrabuse stariji sugrađani
Foto: Shutterstock

Zakon zabranjuje obmanjivanje

Telefon zvoni. Javite se i čujete brzo predstavljanje prodavca koji potom izdeklamuje neverovatnu ponudu za ćebe, jastuk, masažer, besplatni pregled, putovanje... Posebne popuste uvek daju penzionerima, pa ako nasednete na priču i kupite nešto, možete mesecima da otplaćujete proizvod koji vam u suštini ne treba ili je previše plaćen. To se zove obmanjujuće poslovanje koje je zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača. To znači da kada kupujete putem telefona, interneta i televizije, prodavac mora iskreno da kaže ko je, šta prodaje, cenu s porezima i troškovima dostave. Zabranjeno je da opisuje proizvode rečima gratis, besplatno bez naknade ako je potrošač dužan da snosi bilo kakav trošak osim troška isporuke.

Registar "Ne zovi" ipak od jeseni

Zakonom o zaštiti potrošača je, između ostalog, predviđeno pravljenje registra „Ne zovi”. To će biti lista potrošača koji ne žele da primaju pozive u okviru promocije i prodaje telefonom. Trebalo je da registar bude formiran krajem prošle godine, ali je zbog složenosti posla pomeren rok do jeseni 2023. Svako ko prodaje robu putem telefona moraće prvo u tom registru da se informiše da li ima pravo da vas pozove. Ukoliko to uradi iako je vaš broj telefona u registru, možete ga prijaviti tržišnoj inspekciji. Na osnovu listinga poziva možete dokazati da vas je trgovac pozvao. Novčana kazna je od 50.000 dinara za pravno lice, 8.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, a za preduzetnika 30.000 dinara.

I sada se možete zaštititi

Dovoljno je da kažete nasrtljivom prodavcu da vas više ne zove. Recimo, prodavac vam putem telefona ponudi posteljinu. Vi ga saslušate, kažete da niste zainteresovani i da vas više ne zove radi prodaje bilo čega. To mora da ispoštuje. Ako vas opet pozove, možete da ga prijavite inspekciji. Tako rizikuje da plati kaznu jer treba da dokaže svojim listingom poziva da vas nije zvao dva puta.

Anketari i dalje mogu da zovu

Ako ste se ponadali da će registar „Ne zovi“ sprečiti pozive raznih anketara, to se neće desiti. Anketiranje nije potrošački odnos, pa se na njih zabrana ne odnosi. Takođe će moći da vas zovu mobilni operateri ako ste prilikom sklapanja ugovora o korišćenju usluga dali saglasnost da vas obaveštavaju o promocijama ili produženju ugovora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading