Ališa Kerns
Foto: Printscreen/Foto: YouTube/ Printscreen/Gb News

Kerns je navela da bi raspoređivanje trupa Kfora trebalo da obavi veća grupa država članica dodajući da bi Kfor i Euleks trebalo da pomognu institucijama tzv. Kosova u istragama o ubistvu narednika Afrima Bunjakua.

Prema njenim rečima, Velika Britanija, kao članica Kvinte, treba da preuzme aktivnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

"Velika Britanija više nije ograničena konsenzusom i nepriznavanjem EU, tako da mora biti dinamičnija u svojim diplomatskim nastojanjima. Potrebna nam je kičma na Balkanu", navela je Kerns.

Istakla je da Vlada Srbije treba da se posveti normalizaciji odnosa sa Prištinom "i da stavi tačku na radikalizaciju retorike i etničkih podela koje podstiču mržnju".

"Vlada Kosova mora da istakne svoju posvećenost da podrži srpsko-kosovske zajednice, obezbeđujući njihovu zastupljenost i aktivno učešće u demokratiji bez neopravdanog stranog mešanja. EU treba da angažuje pet država EU koje ne priznaju suverenitet Kosova da podrže putanju Kosova ka članstvu u EU i NATO, jačajući nepovredivost njegovog teritorijalnog integriteta", dodala je.

Velika Britanija ima veću odgovornost da doprinese uspehu tzv. Kosova, navodi Kerns uz napomenu da se mora obezbediti situacija koja ne vodi "povratku brutalnosti devedesetih godina".

Naglašava i da bi prevencija nasilja na Balkanu trebalo da bude prioritet za Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropu.

"Moraju se odmah preduzeti akcije kako bi se sprečila dalja eskalacija i osigurala mirna budućnost za sve na Balkanu", poručila je.

Ališa Kerns je, inače, pre nekoliko meseci izjavljivala optužbe na račun Srpske pravoslavne crkve i poznata je po svojoj otvorenoj podršci politike Aljbina Kurtija. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading