Ališa Kerns
Foto: Printscreen/Foto: YouTube/ Printscreen/Gb News

Pismo je inicirala predsednica Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije Ališa Kerns, koja je njegov sadržaj podelila i na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Ostali potpisnici su predstavnici Komiteta za spoljne poslove Nemačke - Majkl Rot, Irske - Čarls Flanagan, Češke - Pavel Fišer, kao i predstavnici nekolicine drugih zemalja: Estonije, Letonije, Litvanije, Belgije, Hrvatske, Danske i Bugarske, preneli su danas mediji.

U pismu se traži da se, u svetlu samita EU i Zapadnog Balkana koji se održava danas i sutra, ukinu mere protiv tzv. Kosova koje je uvela Evropska unija i da se obnovi puna saradnja sa tzv. vladom lažne države Kosovo.

"Bojkot opštinskih izbora, iza kojih je stajala Srpska lista 23. aprila, napad na Kfor 29. maja, samovoljno pritvaranje kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti 14. juna i napad na Banjsku 24. septembra, pokazuju agresivni obrazac osmišljen da potkopa i destabilizuje Kosovo. Od suštinskog je značaja da međunarodna zajednica odbaci ovaj iredentizam i agresiju i ponovo potvrdi podršku nezavisnosti i suverenitetu Kosova", navodi se u pismu.

U pismu se dalje navodi da je "napad 24. septembra, koji je, predvodio bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, značio ozbiljnu eskalaciju".

"Situacija je lako mogla da eskalira u širi sukob da nije bilo profesionalizma i hrabrosti kosovske policije, od kojih je jedan tragično poginuo. Količina i vrsta oružja zaplenjenog nakon napada postavlja ozbiljna pitanja o ulozi koju je srpska država možda imala u podršci operaciji. Pozivamo EU, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo da preduzmu punu istragu o napadu u Banjskoj i obavežu se na objavljivanje rezultata", navodi se u pismu upućenom Borelju i Lajčaku.

Osvedočena mrziteljka Srba, Ališa Kerns, nikada ne miruje nego uvek koristi priliku da pruži podršku Albancima.

Naime, lažna predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani razgovarala je pre par dana u Kataru, na Doha Forumu, sa Ališom Kerns kojoj je zahvalila na kontinuiranoj podršci.

Podsetimo, nedavno se i prištinski tzv. ministar odbrane Ejup Maćedonci sastao sa Ališom Kerns, koja mu je obećala oružje i svaku drugu pomoć „u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti“ lažne države Kosovo.

Inače, Kernsova je široj javnosti postala poznata kada je lagala da navodno Srpska pravoslavna crkva kolima hitne pomoći švercuje i krije oružje u manastirima na Kosovu i Metohiji. Ovu brutalnu laž odmah su demantovali NATO i britanski ambasador u Prištini.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal

Arno Gujon daje podršku listi “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” i poziva sve da glasaju odgovorno 17. decembra! ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading