SVET ĆE DANAS ČUTI SVU ISTINU Vučić se u 21 čas obraća pred Savetom bezbednosti UN: Brutalno nasilje Albanaca nad Srbima
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Srbiju će na sednici predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Srbija je u ponedeljak predala zahtev misiji Gvajane, koja predsedava SB UN zahtev za sazivanje vanredne sednice zbog situacije na Kosovu i Metohiji, u kojem se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244 i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

U zahtevu, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da je on u skladu sa članom 35 Povelje Ujedinjenih nacija i članom 3 Privremenog poslovnika Saveta bezbednosti UN (Provisional Rules of Procedure of the Security Council (S/96/Rev.7).

Aleksandar Vučić

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

 

 

U dokumentu se kaže i da je na toj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora - što je trenutno u toku", navodi se u dokumentu.

Ističe se da razornost pomenutih dugotrajnih mera represije tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, u okviru kojih nelegalno ukidanje srpske valute dinar predstavlja najsveobuhvatniji postupak u namernom podvrgavanju Srba nepodnošljivim životnim uslovima, upečatljivo ilustruje podatak da je više od 14 odsto Srba već napustilo prostor Kosova i Metohije samo za proteklih godinu dana.

Aljbin Kurti

ARBEN LLAPASHTICA

 

 

"Imajući u vidu da se ovaj proces drastično intenzivirao nakon najave pomenute nelegalne mere ukidanja srpskog dinara, Republika Srbija inicira održavanje vanredne sednice SB UN kako bi se hitno preduzele mere koje bi sprečile nastanak nepopravljive štete (irreparable harm) po opstanak srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u zahtevu.

Pojašnjava se da je tzv. rukovodstvo kosovskih Albanaca pomenutom merom ukidanja prometa srpskog dinara u potpunosti lišilo Srbe i druge pripadnike nealbanskih zajednica njihovih redovnih mesečnih plata, penzija, socijalne pomoći i drugih ličnih primanja, kao i da je u sprovođenju te mere već izvršilo nasilne upade i gašenje srpskih institucija, opština i ambulanti na području Gore, Peći, Istoka, Kline i Prištine, kao i nezakonitu zaplenu novca koji je bio namenjen isplati socijalne pomoći i penzija Srbima u tim, mahom povratničkim, sredinama navedenih opština.

Takođe je momentalno i suštinski onemogućilo rad 922 privatna privredna subjekta u vlasništvu Srba, ali i svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i svih drugih institucija koje Srbima pružaju javne usluge na tom prostoru.

"Ova najnovija mera, čije je sprovođenje u toku, nastupila je kao prirodni nastavak nekažnjenog, višegodišnjeg, nasilnog i namernog podvrgavanja Srba na Kosovu i Metohiji nepodnošljivim životnim uslovima od strane tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Oni su od februara 2021. godine na teritoriji Kosova i Metohije kontinuirano vršili fizičko i institucionalno nasilje nad Srbima, podsticali pretnje i delovanje kojima su ciljano kreirali snažan osećaj nesigurnosti, nebezbednosti i egzistencijalne ugroženosti srpske populacije, posebno na severu Kosova i Metohije, provocirali nasilan odgovor na svoje akte i zloupotrebljavali sve poluge javnih institucija kako bi podstakli i realizovali iseljavanje srpskog stanovništva sa tog prostora", piše u zahtevu.

Kako se navodi, samo u periodu od novembra 2022. godine, naoružane formacije kosovskih Albanaca (čije je samo postojanje protivno Rezoluciji 1244 (1999) 98 puta su koristile neproporcionalnu i nezakonitu silu protiv srpskog stanovništva (od čega 83 puta na prostoru severa KiM).
Dodaje se da su koristeći mehanizme privremenih institucija koje su formirane suprotno Rezoluciji 1244 (1999) Saveta bezbednosti UN, teško naoružane formacije kosovskih Albanaca su samo od novembra 2022. godine izvršile 38 upada na sever Kosova i Metohije, gde u poslednje vreme ostvaruju i kontinuirano oružano prisustvo, kao i da to prisustvo koriste da vrše arbitrarna hapšenja istaknutih srpskih pojedinaca i sve druge poznate oblike fizičkog i institucionalnog nasilja protiv srpske populacije.

"Između ostalog, vrše akte masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva kroz: 1) onemogućavanje slobode kretanja Srba putem bezrazložnih zaustavljanja, ponižavajućeg postupanja, prebijanja, pa čak i ranjavanja civila na ilegalno uspostavljenim oružanim punktovima i svim drugim tačkama na čitavom severu KiM, 2) bezrazložno otvaranje vatre i gotovo stalno prisustvo oklopnih borbenih vozila u uobičajeno mirnim urbanim srpskim sredinama 3) nelegalnu eksproprijaciju zemlje u privatnom vlasništvu Srba, koju potom koriste za izgradnju nelegalnih albanskih policijskih baza 4) donošenje odluka o oduzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija, koje su vlasnici tih objekata 5) nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve i narušavanje specijalne zaštitne zone oko objekata SPC, a srpske pravoslavne crkve stare više vekova prisvajaju i preimenuju u albanske, 6) preoravanje i uništavanje srpskih grobalja, 7) uvođenje osmomesečnog ilegalnog embarga na srpsku robu i zaplene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca", navodi se u zahtevu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (68)

Loading
Filip

08.02.2024 07:23

Predsednik Vučić svim silama nastavlja borbu za Srbiju.

Ana

08.02.2024 07:25

Predsednik Vučić se svim snagama bori da ceo svet sazna istinu o KIM, šta Kurti radi srpskom narodu.Ali se bojim da niko neće ništa uraditi po tom pitanju, najgore od svega što se i od strane naše opozicije vidi da navijaju za Kurtija.

Jovan

08.02.2024 07:26

Ovo je baš važna tema. Obavezno ću večeras obavezno ispratiti.

Sara

08.02.2024 07:27

SAD i EU znaju odlično šta Kurti radi i ova sednica SB UN je odličan potez predsednika Vučića.Potrebno je da ceo svet zna za zlodela Kurtija.

Dejan

08.02.2024 07:28

Izuzetno bitna tema za našu zemlju. Večeras ovo pratim!

Boba

08.02.2024 07:33

Konacno ce svi cuti sta trpe Srbi na KiM, koliko je daleko otislo Kurtijevo izivljavanje.

Rade

08.02.2024 07:35

Vučić je neko ko će se sigurno baš potruditi, da ceo svet upozna sa pravim činjeničnim stanjem na prostoru Kosova i Metohije. Naš narod je žrtva terora sprovođenja antisrpske politike od strane ostrašćenog srbomrzca Aljbina Kurtija.

ceca

08.02.2024 07:37

Vučić hrabro iznosi istinu o brutalnom nasilju Albanaca nad Srbima pred Savetom bezbednosti UN, pružajući međunarodnoj zajednici uvid u teškoće koje Srbi suočavaju na Kosovu i Metohiji.

Zoran

08.02.2024 07:37

Prostor za obraćanje svetu, povodom dešavanja vezanih za KiM, ima najbolji među najboljima. Ne sumnjam da će epilog njegove priče biti reakcija sveta na ono što radi Aljbin Kurti, u želji da protera srpski narod sa KiM.

ceca

08.02.2024 07:38

Zahtev za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN pokazuje Vučićevu odlučnost u borbi za prava Srba i traženju međunarodne podrške u suočavanju s nepoštovanjem Povelje UN i Rezolucije SBUN 1244

ceca

08.02.2024 07:39

Srbija, pod vođstvom Vučića, prepoznaje potrebu za hitnim merama kako bi se sprečile nepopravljive štete po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što dodatno naglašava njegovu predanost nacionalnom interesu.

Danilo

08.02.2024 07:39

Pravu istinu će svetu izneti čovek koji je sposoban za to, koji zna kako da Srbija pobedi. Odlično je što Aleksandar Vučić zastupa Srbiju u celoj ovoj priči.

Ena

08.02.2024 07:39

Podrska Predsedniku u njegovim obracanju pred Savetom bezbednosti UN!

Sasa

08.02.2024 07:40

Predsednik je uz svoju zemlju i nece dozvoliti ovakvo ponasanje prema svojoj zemlji!

ceca

08.02.2024 07:40

Vučićeva inicijativa za održavanje vanredne sednice ukazuje na njegovu sposobnost i spremnost da se suoči s izazovima i zatraži međunarodnu podršku u ključnim trenucima.

Lika

08.02.2024 07:41

Svet mora znati sta Albanci rade i kakav teror vrse nad srbima na Kosovu i Metohiji

ceca

08.02.2024 07:41

Vučićeva hrabrost u otkrivanju nasilnih akcija koje se dešavaju na teritoriji Kosova i Metohije pokazuje lidera koji se bori za istinu i pravdu.

Ena

08.02.2024 07:41

Istina uvek izadje na videlo tako ce i ovog puta biti!

Aca

08.02.2024 07:41

Nas predsednik je uvek za istinu! Necemo dozvoliti da nam drugi krojr sudbinu!

Vlado

08.02.2024 07:41

Siguran sam da će obraćanje Vučića doneti samo dobro za Srbiju i Srbe, kada je reč o prostoru KiM. On ume i zna. Uvek pobedi za Srbiju!

mile

08.02.2024 07:42

Nasem narodu na KiM je podhitno potrebna zastita ,mnoge bitne zemlje okrecu glavu od toga!!!

mare

08.02.2024 07:42

Ocigledno je da neko stiti Kurtija ali vreme je da se otkrije ko to stoji iza njega i dopusta takve akcije!!!

ceca

08.02.2024 07:43

Vučićeva argumentacija u zahtevu, koja se poziva na međunarodno pravo i rezolucije Saveta bezbednosti UN, jasno pokazuje da Srbija sledi legitimne i priznate puteve u rešavanju svojih problema.

jovo

08.02.2024 07:44

Svet dobro zna ko je krivza ovakvu situaciju na KiM, ne moze tek tako da okrece glavu od ove cinjenice.

sava

08.02.2024 07:45

Svi ko jedan uz Vučića, sad smo mu potrebni, kao vetar u leđa!

dule

08.02.2024 07:46

Kurti je zaista prevršio svaku meru! Ova iživljavanja moraju da prestanu!

gagi

08.02.2024 07:47

Niko ne bi trebao da brani Kurtijevo ponašanje, on nema pravo da odlučuje o sudbini Srba na KiM.Vucic ce uciniti sve kalo bi narod nas na Kosmetu ziveo mirno i bezbedno.

Keti

08.02.2024 07:49

Veceras smo uz predsednika, pruzicemo mu podrsku jer verujem da nece biti lako.

vlada

08.02.2024 07:49

Solidarni smo sa svim Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji i podržavamo njihovu borbu za očuvanje svojih prava i interesa.

Ena

08.02.2024 07:50

Zlo je to što radi Aljbin Kurti na prostoru naše južne pokrajine. Na sve načine se trudi da sprovede novi pogrom...jasno je da mu je želja da protera srpski narod. Mišljenja sam da se Vučić na pravi način suprotstavlja Kurtijevim nastojanjima i da koristi sve raspoložive mehanizme kako bi zaštitio interes Srba i Srbije na KiM.

šilja

08.02.2024 07:50

Potrebno je da međunarodna zajednica prepozna opasnost koju predstavlja Kurtijeva politika i da preduzme odgovarajuće korake.

cane

08.02.2024 07:51

Osuđujemo svaki oblik nasilja i pozivamo na mirno rešavanju sukoba na Kosovu i Metohiji.

miša

08.02.2024 07:52

Neophodno je da Srbija danas dobije podršku drugih zemalja, jer Kurtijev teror ne treba niko da trpi.

Dragan

08.02.2024 07:53

Vučić nastoji da se održi mir, te koristi sve raspoložive mehanizme kako bi sačuvao ovaj prostor od rata. Čvrsto verujem da će celom svetu, na pravi način, predočiti pravo stanje na Kosovu i Metohiji.

Olja

08.02.2024 07:53

Moramo večeras propratili da čujemo istinu u 21 h..

raka

08.02.2024 07:54

Srbi na Kosovu i Metohiji zaslužuju miran i siguran život, podržavamo napore danas kao i uvek naše delegacije u UN koji sve preduzimaju ka tom cilju.

Tanja

08.02.2024 07:54

Vučić ima odgovornost da svetu prenese istinu o nasilju Albanaca nad Srbima. Njegova adresa pred Savetom bezbednosti UN je prilika da se stvori svest o ovoj ozbiljnoj situaciji.

Ivan

08.02.2024 07:56

Obavezno ću ispratiti Vučićevo obraćanje. Zahvaljujući njemu, bez dileme sam da će ceo svet imati pravu sliku o dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Kurtijevo sprovođenje antisrpske politike je situaciju dovelo do usijanja.

Tanja

08.02.2024 07:56

Svet mora čuti istinu o brutalnom nasilju koje su Srbi pretrpeli i koje i dalje trpe.

tika

08.02.2024 07:56

Kosovo je deo Srbije, Vučić će da se bori svim snagama da tako i ostane!!!

Mirka

08.02.2024 07:56

Srbija mora da postavi granice i kaže da je teroru dosta i da sve uradi kako bi zaštitila svoj narod što Vučić i pokušava ali ne možemo sami !!!

Mirka

08.02.2024 07:57

Srbija ne odustaje od svog naroda na KiM i učiniće sve da oni svoja primanja dobiju.

Biljana

08.02.2024 07:57

Zahvaljujući predsedniku Vučiću ceo svet će čuti istinu.

Tanja

08.02.2024 07:57

Vučićeva adresa Savetu bezbednosti UN u 21 čas predstavlja ključni trenutak za osvetljavanje brutalnosti i nasilja koje su Srbi doživeli od strane Albanaca. Nadamo se da će ovo dovesti do adekvatnih mera i reakcija.

tika

08.02.2024 07:57

Snažno podržavamo predsednika Vučića u njgovim naporima da obezbedi bolju budućnost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.

Mila

08.02.2024 07:57

Србија и Александар Вучић ће се борити за свој народ који тамо живи и неће дозволити Куртију да се иживљава над нашим народом који тамо чува своја огњишта.

Nika

08.02.2024 07:58

Nasem narodu na Kim nije ni malo lako , ovo sto se radi nasem narodu je za svaki vid moguce osude

mika

08.02.2024 07:58

Na sednici SB UN Srbija će imati šansu da celom svetu predoči zverstva koja čini Kurti.

Marina

08.02.2024 07:58

Iskreno se nadam da SB UN neće dopustiti ovoliku sramotu Aljbina Kurtija da prođe nekažnjeno i bez ikakvih sankcija.

Ana

08.02.2024 07:58

Drago mi je što će danas ceo svet čuti istinu.

Gaga

08.02.2024 07:58

Hoće da zatru svaki trag postojanja srpskog naroda na KiM.To što Srbi poštuju dijalog i dogovore, ne znači da neće braniti svoj narod i svoju zemlju.

Teodor

08.02.2024 07:58

Istinu će svet glasno čuti! Puna podrška za Vučića, u kojeg verujem! Dosta je bilo iživljavanja Aljbina Kurtija nad Srbima!

Viktorija

08.02.2024 07:59

Predsednik Vučić ulaže sve moguće napore za Srbe na Kosovu i Metohiji i za mir u regionu.

žika

08.02.2024 07:59

Posle poslednjih dešavanja na KiM sednica SB UN je neophodna da se održi, na njoj će celi svet da čuje i vidi kakav je fašista Kurti.

Joja

08.02.2024 07:59

Kurti može tako da se ponaša jer ima zeleno svetlo zapada sada su ga velike sile snabdele oružjem i može da bude bahat prema Srbima.

Tijana

08.02.2024 07:59

Svi će danas čuti šta Kurti sve radi našem narodu na KIM.

Nika

08.02.2024 07:59

Kurti svojim činjenjem nastavlja da vrši teror nad srpskim stanovništvom na Kosmetu. Drago mi je što je Vučić ipak uspeo da reši problem bar u tom smislu da ljudi dobiju svoja primanja

Nemanja

08.02.2024 07:59

Vreme je da se cuje i glas Srbije u savetu bezbednosti. Da se cuje kakav sve teror nas narod prezivljava na KiM-u

žile

08.02.2024 08:00

Sednica Saveta bezbednosti je važan korak ka pronalaženju mirnog rešenja za tenzije na severu Kosova i Metohije.

Tijana

08.02.2024 08:00

Svi treba da znaju kakav se teror vrši nad našim narodom od strane Kurtija.

Stefan

08.02.2024 08:00

Vučić će svima staviti do znanja da se na slučaju Kosova i Metohije krši međunarodno pravo i da rešenja ne može da bude bez Srbije.

Vanja

08.02.2024 08:01

Danas će se čuti prava istina o dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Verujem da će svet biti zgrožen kada bude saznao šta radi Aljbin Kurti u želji sa protera srpski narod sa njihovih vekovnih ognjišta.

Delfin

08.02.2024 08:01

Uveren sam da će predsednik na najbolji način zastupati interese srpskog naroda.

Rada

08.02.2024 08:02

Večeras će svi da čuju kakva zlodela čine Albanci nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Tanja

08.02.2024 08:03

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN na zahtev Srbije je korak ka rešavanju ključnih pitanja na Kosovu i Metohiji. Nadamo se konstruktivnom dijalogu i podršci međunarodne zajednice.

Branislav

08.02.2024 08:03

Od velike je važnosti večerašnje obraćanje Vučića. Naš narod trpi zulum i sa tim se mora stati. Svet mora čuti pravu istinu! Obavezno ću propratiti obraćanje Vučića, za kojeg sam ubeđen da će pobediti za Srbiju i srpski narod.

Ana

08.02.2024 08:04

Solidarnost s našim sunarodnicima! Država treba učiniti sve da zaštiti interese Srba na Kosovu i Metohiji.