Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

U cilju da objektivno sagledamo i uporedimo vojnu moć SAD-a i Rusije, oslanjajući se na verifikovane podatke, pokušaćemo da utvrdimo stvarnu sliku u pogledu njihovih odbrambenih i ofanzivnih sposobnosti.

Da li izjava urednice Raša tudeja odražava realno stanje stvari?

Kada govorimo o vojnim kapacitetima Sjedinjenih država i Ruske federacije primetićemo znajačajne razlike u budžetu, ljudstvu i tehnologiji.

SAD imaju veći vojni budžet, što se pre svega vidi kroz napredan tehnički razvoj i daleko superiornije vazduhoplovstvo u odnosu na rusko.

S druge strane, Rusija sa fokusom na kopnene snage i ogroman nuklearni arsenal, za cilj ima strateško odvraćanje pre svega na kopnu. 

Vojni budžet

Američki vojni budžet znatno premašuje ruski, omogućavajući Amerikancima da ulažu u naprednu tehnologiju i održe veliku prednost u vazduhoplovstvu.

Ukupan vojni budžet koji ulažu SAD iznosi vrtoglavih 816 milijardi dolara, dok ruski iznosi 65.9 milijardi.

SAD ovim finansiranjem podržava širok spektar vojnih operacija i razvoj novih tehnologija.

S druge strane, Rusija, iako sa manjim budžetom, efikasno koristi svoja sredstva fokusirajući se na jačanje svojih kopnenih snaga i nuklearnog arsenala kao ključnih elemenata svoje odbrambene strategije. 

Pogledajte poređenje:

Printscreen

Printscreen

 

Kopnene snage

Kada uporedimo kopnene snage SAD-a i Rusije uočićemo značajne razlike u broju vozila i artiljeriji.

Rusija ima 4,150 pešadijskih borbenih vozila u odnosu na 2,959 koliko ima SAD. Međutim, SAD prednjači u broju glavnih borbenih tenkova sa 2,645 u poređenju sa 1,800 koliko ih ima Rusija.

Što se tiče artiljerije, Rusija poseduje 4,458 artiljerijskih jedinica, dok SAD ima 5,096, pokazujući prednost u ovoj kategoriji.

Printscreen

Printscreen

 

Ratno vazduhoplovstvo

Kada je reč o ratnom vazduhoplovstvu, Amerika vodi u skoro svim oblastima.

SAD ima ukupno 12,930 aviona, znatno više od 4,418 koliko ih ima Rusija, ističući američku globalnu prisutnost.

U segmentu borbenih aviona, SAD prednjači sa 461 naspram 340 ruskih, dok u višenamenskim avionima razlika je još veća - 2,417 naspram 382.

Iako Rusija vodi sa 689 jurišnih aviona u odnosu na 566 američkih, SAD dominira u broju helikoptera (4,741 naspram 1,665) i borbenih bespilotnih letelica (334 naspram 100), pokazujući napredak u tehnologiji i fleksibilnosti misija.

Printscreen

Printscreen

 

 

Ratna mornarica

Poređenjem ratnih mornarica SAD-a i Rusije, vidimo značajne razlike: SAD vodi sa 14 balističkih podmornica na nuklearni pogon naspram 11 koje ima Rusija, i sa 53 podmornice za napad i vođene rakete u odnosu na 40 ruskih.

Takođe, SAD ima 11 nosača aviona, znatno više od Rusije koja ima samo jedan, dok u kategoriji krstarica, razarača i fregata ima 111 plovila naspram 30 ruskih.

Ipak, Rusija ima više amfibijskih brodova, 46 u poređenju sa 31 američkim.

Detaljnije pogledajte na grafiku:

Printscreen

Printscreen

 

 

Nuklearno naoružanje

SAD je prva zemlja koja je razvila i upotrebila nuklearne bojeve glave u vojne svrhe, počevši od Manhetn projekta 1941. godine sa ciljem stvaranja prve nuklearne bombe.

Od kraja Drugog svetskog rata, SAD su vodeća zemlja u posedovanju nuklearnog oružja. Jedini su i koristili nuklearno oružje u ratu.

Do 1960. imali su preko 30,000 bojevih glava, a tokom Hladnog rata izgradili oko 70,000, više od svih nuklearnih sila zajedno. Posle ograničenja broja bojevih glava, SAD danas imaju 6,500, od kojih je 1,600 raspoređeno.

Rusija, kao druga najvažnija zemlja u razvoju nuklearnog oružja, izvela je svoj prvi nuklearni test 1949, iznenađujući Zapad. Do kraja 1980-ih, imali su oko 40,000 bojevih glava, najviše na svetu. Danas, Rusija ima ukupno 6,490 bojevih glava, slično kao SAD, sa 1,600 raspoređenih. Izveli su preko 700 testova i stvorili su najveću bombu, Car Bombu, sa jačinom od 50 megatona TNT.

Oba rivala su tokom decenija razvijala svoje nuklearne arsenale, sprovodeći brojne testove i trkajući se u naoružanju, što je kulminiralo ogromnim brojem nuklearnih bojevih glava koje su danas znatno smanjene zbog međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja.

Vojska SAD ipak snažnija

Na osnovu dostupnih podataka o vojnim kapacitetima Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, može se zaključiti da američka vojska poseduje značajnu prednost u mnogim ključnim oblastima kao što su broj nuklearnih bojevih glava, tehnologija i vazduhoplovne snage. Američka vojska demonstrira veću moć, dok Rusija ima svoje jake strane, ali ne u meri koja bi prevazišla američku vojnu nadmoć.

Dakle, tvrdnja o ruskoj sposobnosti da uništi SAD za kratko vreme nije potkrepljena podacima i zahteva nepristrasnu i dublju analizu, koju urednica Maragarita Simonjan očigledno nije sprovela.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading